Login za korisnike

Don Juan (vi)

Priču o velikom zavodniku i vječnom buntovniku protiv svih mogućih autoriteta, na scenu Kazališta Virovitica postavlja Dražen Ferenčina.

***

Lik Don Juana u književnost je uveo redovnik Tirso de Molina početkom 17. stoljeća u drami Prevarant iz Seville i kameni gost, a potom su se tim velikim ljubavnikom i njegovom sumnjom u Boga bavili podjednako dramatičari, novelisti, skladatelji, filmaši, ali i filozofi - od Goldonija, Hoffmanna, Byrona, Puškina, Dumasa, Mériméea, Kierkegaarda, Baudealirea, Shawa, Apollinairea, Čapeka, Horvátha, Rostanda, Frischa, Bergmana, Camusa, Frischa, Walcotta, Ivesa, Handkea, Saramaga i Marbera, preko Mozarta, Liszta, Straussa i Glucka pa sve do Buddya Hollya, Jarmuscha i - Pet Shop Boysa.

No, od svih tih interpretacija, najutjecajnija i i najslavnija ostala je ona Molièreova, a koju je slavni Francuz napisao kao posljednji dio svoje trilogije o hipokriziji (koju još čine  Škola za žene i Tartuffe). Praizvedena 1665. u Palais Royalu pod naslovom Dom Juan ou le Festin de pierre, s Molièreom u ulozi Sganarellea, zabranjena je nakon samo 15 izvedbi, iako je autor da bi to spriječio, drami u posljednji čas nadopisao kraj u kojem Don Juan, izazivač Boga, bude kažnjen. Neposredno pred Molièreovu smrt drama je objavljena u drastično cenzurinanoj verziji i takva se igrala sve do 1884. kada se na scene konačno vraća - izvornik.

Uzrok takve sudbine drame jest njezin glavni lik - Don Juan, obijestan zavodnik koji ne priznaje niti jedan autoritet, pa tako ni onaj Božji, a kojeg u stopu prati vjerni sluga Sganarelle. Don Juan zavodi žene bez obzira na njihov stalež, spreman im je obećati i brak kako bi ih osvojio, pa se na početku priče zaručuje Elvirom, ali mu ona brzo dosadi te je napušta i navlači na sebe bijes njezine braće koji ga žele ubiti. No, ni tu se ne zaustavlja već ismijava mrtvog čovjeka na njegovu grobu i poziva njegov kip na večeru, a isti se na njoj,začudo, i pojavljuje. Don Juan se za večerom pretvara da se obratio i povjerovao u Boga, no zbog svojeg licemjerja nestaje u paklenom ognju...

autorski tim
Damir Gvojićoblikovanje svjetla
Blanka Bartaistent režije
Dražen Ferenčinaredatelj
Mate Matišićskladatelj
Leo Vukelićscenograf
Iva Matija Bitangascenograf
Maja Đurinovićkoreograf
Jean-Baptiste Poquelin Molièreautor teksta

izvođači
Antun VrbenskiDon Louise - Don Juanov otac; Francisque – prosjak
Dario PšihistalRazbojnik
Draško ZidarPrzzo
Goran KošiDon Alonse - Elvirin brat; Dimanche – trgovac
Igor GolubDon Carlos – Elvirin brat
Korana NovakovićDjevojka
Magdareta Magdić Smrt
Margareta MagdićDjevojka
Mijo PavelkoDon Juan - sin Don Louisa
Mirna MedakovićElvire - Don Juanova žena
Mladen KovačićSganarelle - Don Juanova sluga
Sandra ŠajatovićDjevojka
Sanela CimermanDjevojka
Snježana Lančić Prpić Marta – seljanka
Tomislav PintarićRazbojnik
Vlasta GolubKatarina – seljanka

Odgovori