Naslovnica > PREDSTAVE > Okrutno i nježno

Okrutno i nježno

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Sofoklove 'Trahinjanke' u autorskoj obradi Martina Crimpa u pulski INK stižu u režiji Lawrenca Kiirua.
autorski tim funkcija
Jadranka Barghprevoditelj
Martin Crimptekst
Zoran Mihanovićoblikovanje svjetla
Tamara Obrovacskladatelj
Matija Ferlinkoreograf
Manuel Kaučićasistent redatelja
Vesna Režićscenograf
Marina Štembergarkostimograf
Đurđa Škavićjezični savjetnik
Lawrence Kiirudramaturška obrada
Lawrence Kiiruredatelj
izvođači uloge
Damir ŠabanRiki-Richard
Filip LugarićDječak
Filip NolaMartin-Jonathan
Frane PerišinGeneral
Igor GaloJolaj
Mia KrajcarFizioterapeutkinja Cathy
Nancy Abdel SakhiLejla
Nina Kaić MadićKozmetičarka Nikolina-Nicola
Rade RadolovićJan-James
Romina VitasovićDomaćica Rahela-Rachel
Suzana NikolićAmelia

Oduševljen Sofoklovom rijetko izvođenom tragedijom 'Trahinjanke', međunarodno je cijenjeni švicarski kazališni i operni redatelj Luc Bondy za svoju prvu predstavu na engleskom jeziku potaknuo britanskog dramatičara Martina Crimpa na pisanje kazališnog komada koji bi izvornu tematiku osuvremenio.

U izvornoj priči Dejanira, žena najvećeg junaka svih vremena Herakla, iščekuje povratak muža nakon njegova petnaestomjesečnog izbivanja. Šalje sina Hila u potragu za ocem i uskoro saznaje da je Heraklo, osvojivši grad Ehaliju, vrlo blizu. Među ženama koje je ondje zarobio nalazi se i kraljevna Jola u koju se Heraklo zaljubi. Kada to dozna Dejanira šalje suprugu košulju premazanu ljubavnim napitkom kojega je nekom zgodom dobila od kentaura Nesa. No ljubavni je napitak zapravo smrtonosni otrov. Vrativši se kući, Hilo opisuje mučnu agoniju kroz koju prolazi Heraklo u otrovnoj košulji te proglašava svoju majku ubojicom. Nakon Dejanirinog samoubojstva Heraklo traži da ga živog spale kako bi se spasio strašnih muka uzrokovanih trovanjem, a Hilu naloži da se oženi Jolom.

Likove iz Sofoklove drame Martin Crimp smješta u suvremen svijet političke hipokrizije, osobnih emocionalnih ratova i borbe protiv terorizma. I dok neki Crimpovo djelo povezuju s ratom u Iraku (drama je po prvi puta prikazana godinu dana nakon izbijanja rata), terorističkim napadom na World Trade Center (11. rujna 2001.) ili čak genocidom u Ruandi (1994.), važno je napomenuti da u Crimpovoj drami terorizam ne postoji samo kao univerzalan, nego i kao osoban pojam. Dijalozi su oštri, dok upravo monolozi, najsnažnije oružje glavnih likova, predočuju neposredan sukob dvaju emocionalnih svjetova utjelovljenih u Ameliji i Generalu. Crimpov se jezik na sceni percipira gotovo kao fizičku prisutnost, on postaje sredstvo nametanja, samoisticanja, pa čak i samoodržanja. Osnovno obilježje ove drame upravo jest stvaranje i oblikovanje međuodnosa moći kroz moć jezik.

Martin Crimp je 'Okrutno i nježno' napisao po narudžbi za Wiener Festwochen, Chichester Festival Theatre i Young Vic Company. Prva je izvedba bila u koprodukciji s Théâtre des Bouffes du Nord i Ruhrfestspiele Recklinghausen u kazalištu Young Vic u Londonu 5. svibnja 2004.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter