Naslovnica > PREDSTAVE > Život lude

Život lude

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA: ,
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Prema tekstovima 'oca japanske kratke priče' koji je inspirirao i Kurosawu, koprodukcijsku predstavu HKD teatra i HNK Rijeka postavlja gost iz Gruzije, David Doiashvili.
autorski tim funkcija
Nikoloz Memanishvili skladatelj
David Doiashvili redatelj
David Doiashvili oblikovanje svjetla
Editor plus prevoditelj
Giorgi Lapiashvili kostimograf
Giorgi Lapiashvili scenograf
Konstantin Purtseladze koreograf
Ryunosuke Akutagawa tekst
izvođači uloge
Andreja BlagojevićKirisuto
Damir OrlićSensei, autor
Dražen MikulićGonsuke, njegov sluga
Edita KarađoleVještica, čarobnica
Igor KovačShinzo, mladi muškarac
Jelena LopatićJin-hua, petnaestogodišnja prostitutka
Tanja SmojeO-toshi, njegova mlada žena

S radom gruzijskog redatelja i umjetničkog ravnatelja kazališta Vaso AbashdzeDavida Doiashvilia, domaća se publika već upoznala posredstvom predstave 'Macbeth', a koja je na 17.Međunarodnom festivalu malih scena osvojila nagrade za najbolju predstavu (po ocjeni žirijai publike), one za režiju, scenografiju, kostimografiju, scensku glazbu, oblikovanje svjetla i  glavnu žensku ulogu.

Nakon festivalskog uspjeha, Doiashvili u Rijeci - i to u koprodukciji HKD i HNK - postavlja svoju prvu ovdašnju repertoarnu predstavu i to prema tekstovima Ryunosuke Akutagawe, jednog od najvećih japanskih pisaca 20.stoljeća.

Na glasu kao izuzetan stilist i 'otac japanske kratke priče', Ryunosuke Akutagawa (1892. - 1927.), ostavio je za sobom više od 150 novela, od kojih su najpoznatije 'Rashōmon' i 'U lugu' prema kojima je Akira Kurosawa snimio svoja dva filma. Pred kraj života počinje patiti od mentalnih poremećaja i vizualnih halucinacija što tragično završava prvo neuspijelim pokušajem samoubojstva zajedno s prijateljem svoje supruge, potom konačnim samoubojstvom 24.srpnja 1927.  tabletama Veronala, a koje mu je navodno dao kolega, japanski pjesnik Saito Mokichi.

Život lude je  skup osobnih zapisa, novela, anegdota te reminescencija čovjeka koji se nalazi na kraju života, pa je smrt provodni motiv cijelog djela, koje je Akutagawa napisao u poslijednjoj godini svoga života.

Tridesetdevetogodišnjem Doisahviliju Akutagawin opus je trajna preokupacija, a upravo je prema njegovim pričama “Život lude” (1927.), “Krist u Nankingu” (1920.), “Jashūmon” (1918.), “Razgovor u mraku" (1927.), postavio i svoju prvu predstavu u  Tbilisi Mikhail Tumanishvili Film Actor’s Theatreu 1994. godine.


Odgovori

Share on facebook
Share on twitter