Naslovnica > PREDSTAVE > Hamlet (Schaubühne)

Hamlet (Schaubühne)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Formula: 20 likova + 6 glumaca + sasvim novi prijevod + režija Thomasa Ostermeiera = provjerite na ovogodišnjem FSK.
autorski tim funkcija
Thomas Ostermeierautor
Marius von Mayenburgprevoditelj
Nils Ostendorfskladatelj
Sebastien Dupoueyvideo
William Shakespeareautor teksta

Domaća publika ga poznaje prvenstveno po gostovanju na prvom Festivalu svjetskog kazališta 2003. godine s kontroverznom režijom Ibsenove 'Nore'. A sada, 5 godina kasnije, vraća se na isti festival s još jednim klasikom – Shakespearovim 'Hamletom', i to tek tjedan dana nakon svoje berlinske premijere. Tako je, radi se o kome drugome no – Thomasu Ostermeieru.

Sada već afirmirani njemači redatelj i gost na svakom većem europskom kazališnom festivalu, Ostermeier je često predstavljan kao jedan od najistaknutijih kazališnih osobnosti devedesetih, ali i kao predvodnik čitave jedne generacije. Spektar njegovih režija kreće se od tekstova suvremenih dramskih autora (Ravenhill, Kane, Harrower, Fosse, Crimp, Srbljanović..), ali u kasnijoj fazi svog redateljskog rada, i svjetskih klasika - Brechta, Ibsena, Buchnera, Shakespearea itd.

Od 1999. godine član je umjetničke uprave berlinskog Schaubühne am Lehniner Platz, zatim, svakako treba spomenuti i dobitnik Europske kazališne nagrade za Novu kazališnu realnost.

Ovaj Hamlet, u prijevodu Mariusa von Mayenburga, dramaturga, prevoditelja i pisca, inače redovitog Ostermeierovog suradnika  (režije Mayenburgovih Parazita i Vatrenog lica), ocrtava poglavito političko korumpirani sistem danskoga dvora u kojem su ubojstvo, izadaja, manipulacija i seksualnost tek neki od alata za održavanje stabilnosti u nemilosrdnom političkom ratu. No, to je također i drama o nemogućnosi borbe s tim istim sistemom koji pojedinca s minimalnim osjećajem za pravdu pretvara u autodestruktivnu mašinu.

Za glazbu se pobrinuo Nils Ostendorf, više nego zanimljivi suvremeni njemački kompozitor i član skupine The silencers i Professor, Doctor, Doctor, za dodatni video materijal odgovoran je Sebastien Dupouey, a svih 20 Shakespearovih likova, u Ostermeierovoj verziji tumači tek – šest glumaca!

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE