Login za korisnike

Platonov

Najraniji sačuvani dramski tekst Antona Pavloviča Čehova čiji je glavni lik fatalni seoski učitelj, u prvoj ikad produkciji na slovenskom jeziku, čiju režiju potpisuje Vito Taufer.

***

'Platonov' ili u izvorniku - 'Drama bez naslova', najstariji je sačuvani dramski tekst Antona Pavloviča Čehova. Iako oko procesa njegova nastanka, a onda i pronalska ili 'pronalaska' postoji cijeli niz kontraverznih priča, čini se daje najtočnija ona kako je nacrt za dramu Čehov napisao još kao student, da bi ga potom negdje između 1878 i 1879. temeljito preradio i potom ponudio Mariji Jermolajevoj, jednoj od zvijezda moskovskog teatra Maly.

No, rečena je dama bila temeljito uvrijeđena ponudom da zaigra 'veselu' udovicu Anu Petrovnu i Čehova je glatko odbila, našto je ovaj tekst drame poderao na komadiće. Srećom, Čehovljev je mlađi brat prije nesretnog incidenta već bio napravio dvije kopije teksta za potrebe cenzorskih komisija, a jedna je od njih završila u trezoru njihove sestre Marije.

Drama je iz tog je trezora izvučena i objavljena tek 1823. , da bi potom uslijedilo dugogodišnje razdoblje kritičarskog debatiranja o tome vrijedi li imalo. Naime, 'Drama bez naslova' ima 21 govornu ulogu, a u njoj su na neki način skicirani svi motivi kojima se Čehov bavio u ostatku svojeg dramskog stvaralaštva. Uz sve to integralni tekst ima nekih 160 stranica, pa je njezino izvođenje u tom obliku procjenjivano na 6 do 8 sati. No, 1997. godine redatelj Lev Dodin postavio je cijelu dramu u produkciji petersburškog teatra Maly na festivalu u Weimaru, a predstava je trajala 'samo' četiri sata.

Svemu navedenom uprkos, redatelji i producenti nikad nisu posve 'digli ruke' od ovog teksta, pa on u raznim obradama (od kojih je prva bila ona njemačka 1928., a najpoznatije su 'Wild Honey' Michaely Frayna i 'Platonov' Davida Harea), gotovo da i ne silazi sa svjetskih pozornica.

Naziv 'Platonov' dobila je, naravno, po svom središnjem liku, Mihailu Vasiljeviču Platonovu, seoskom učitelju koji se, iako (prema vlastitim riječima) sretno oženjen, jednog ljeta istovremeno zaplete u cijeli niz ljubavnih avantura. Ljubavnice mu tako postaju mlada udovica Ana Petrovna Vojniceva, vlasnica propadajućeg imanja kao i supruga njezina sina, a uz njih ne prestaje slamati ni brojna druga ženska srca, zbog čega će sve - završiti pucnjavom.

Predstava u produkciji SNG Ljubljana prva je slovenska inscenacija 'Platonova', čiju režiju potpisuje Vito Taufer, dok je naslovna uloga dopala Marka Mandića.

autorski tim
Pascal Mératoblikovanje svjetla
Andrej Goričarskladatelj
Žiga Karižscenograf
Vito Tauferredatelj
Borut Kraševecprevoditelj
Erna Ostanekasistent kostimografa
Barbara Kapelj Osredkarasistent scenografa
Nina Jagodickostimograf
Darja Dominkušdramaturg
Anton Pavlovič Čehovautor teksta

izvođači
Aleš ValičPorfirij Semjonovič Glagoljev
Andrej NahtigalIvan Ivanovič Trilecki
Andrej ZalesjakJakov
Barbara CerarSofja Jegorovna
Bojan EmeršičNikolaj Ivanovič Trilecki
Ivo BanAbram Abramovič Vengerovič
Jurij ZrnecTimofej Gordejevič Bugrov
Marko MandićMihail Vasiljevič Platonov
Maša DergancAleksandra Ivanovna
Matevž MüllerOsip
Nataša Barbara GračnerAna Petrovna Vojniceva
Saša MihelčičMarja Jefimovna Grekova
Saša TabakovićSergej Pavlovič Vojnicev
Tina VrbnjakKatja
Tom BanIsak Abramovič Vengerovič
Uroš FürstKiril Porfirjevič Glagoljev
Valter DraganGerasim Kuzmič Petrin
Vito WeisMarko

Odgovori