Login za korisnike

Ovca za cijeli život

Mogu li vukovi i ovce biti prijatelj, gdje se nalazi svijet zvan ‘Doživljaji’ i još puno drugih zanimljivih stvari krije scenska adapatacija hvaljene nizozemske slikovnice…

***

Ovca za cijeli život dječja je slikovnica ovjenčana brojnim nagradama, između ostalog i Njemačkom nagradom za književnost za mlade 2004. godine. Napisala ju je nizozemska autorica i ilustratorica Maritgen Matter, koja se književnošću za djecu počela baviti nakon rođenja svog prvog djeteta.

Ovca iz slikovnice stiže na daske kazališta Mala scena u raspjevanoj verziji čiju adaptaciju i režiju potpisuje Snježana Banović. A priča je slijedeća:

Jedne hladne zimske večeri, Vuk se prazna želuca probija kroz snijeg. "Glad, glad, glad", mrmlja i traži nešto za jelo. Odjednom ugleda toplu i udobnu staju. Ondje ga prijateljski prima Ovca, koja mu odmah nudi mekano sijeno i vrući čaj, no to Vuku nije po ukusu!

Kako bi Ovcu dobio nasamo, predlaže joj da pođu na kratko sanjkanje u potrazi za "doživljajima". Njegov je plan odvesti ovcu na samotno mjesto i pojesti ju. Ovca je potpuno oduševljena pustolovnim putovanjem i zajedno uskaču u Vukove sanjke. Jure po snijegom prekrivenim brdima i maštaju o čudesnom svijetu zvanom "Doživljaji".

Tijekom putovanja, Vuk i Ovca zbližavaju se na neočekivane načine. Vukove namjere da pojede ovcu popuštaju pred njenim šarmom njenim naivnim prijateljstvom i njezinom snalažljivošću. "Kakav je to Vuk?" misli Ovca. "Takvog sam prijatelja oduvijek željela." I polaže glavu na njegova leđa. A i Vuk zaključuje, na vlastito iznenađenje: "Kakva je to sjajna ovca!" Tijekom jedne neobuzdane igre Vuk dolazi u životnu opasnost, a Ovca ga spašava i dovodi kući. No ima li taj neobičan par zajedničku budućnost?Odgovori