Login za korisnike

Manon Lescaut

Ime jedne od najpoznatijih Puccinijevih tragičnih junakinja ujedno je i ime prve njegove uspješne opere.

***

Manon Lescaut opera je Giacoma Puccinija napisana gotovo dva stoljeća nakon istoimenog romana francuskog pisca Abbéa Prévosta iz 1731. prema kojem je nastala. Zanimljivo je da je Puccinijeva obrada već treća opera nastala prema spomenutom romanu – prvu je skladao 1856. Daniel François Esprit Auber, a drugu 1884. Jules Massenet, što čini Manon Lescaut jednom od najpozantijih opernih priča devetnaestog stoljeća.

Puccinijeva 'Manon Lescaut' praizvedena je u Torinu 1893. Bila je to njegova treća opera, nakon Le Villi i Edgara, a prva od njegovih kasnije poznatih opera kao što su La bohème, Tosca, Madame Butterfly i Turandot koja je uspjela ostvariti uspjeh.

Radnja opere počinje u Amiensu gdje Manon upoznaje Des Grieuxa, s kojim bježi u Pariz, kamo ih slijede Geronte, koji je također bacio oko na Manon i Lescaut, Manonin brat. U Parizu, nakon što je Des Grieux ostao bez novca, Manon ga napušta i odlazi živjeti s Geronteom, na čemu joj brat čestita, no Manon ne odgovara život s Geronteom koji joj se čini starim i dosadnim pa prvom prilikom pokuša ponovno pobjeći s Des Grieuxom. Međutim, ne želi ostaviti svoj skupocjeni nakit, te ih pri pokušaju bijega vojnici uhapse. Manon je osuđena na deportaciju u Ameriku, a Des Grieux, nakon što ga je kapetan broda koji prevozi osuđene žene vidio kako tuguje, dobije dozvolu da joj se pridruži na brodu. Sve završava nesretno u Louisiani, na rubu pustinje, gdje Des Grieux i Manon lutaju ne znajući kamo otići. Des Grieux odlazi po vodu za Manon, a ona, ošamućena bolešću i žeđu, pomisli kako ju je zauvijek ostavio i odsutane od života te se Des Grieux vraća kako bi mu Manon umrla na rukama...

autorski tim
Giacomo Pucciniskladatelj
Zoran Lipanovićoblikovanje svjetla
Ana Šabašovzborovođa
Dora Argentokostimograf
Ivo Lipanovićdirigent
Petar Selemredatelj
Snježana Abramović Milkovićkoreograf
Zlatko Kauzlarić Atačscenograf

izvođači
Alen RuškoLescaut
Barbara SumićGlazbenik
Carmine MonacoGeronte Di Ravoir, stari bogataš
Franjo PavićPomorski kapetan
Gianluca de PolŽongler; akrobat
Jadran BariškovićGostioničar
Jan HajsokŽongler; akrobat
Jung Tae SungChevalier Renato Des Grieux
Kamen ČanevChevalier Renato Des Grieux
Kiril ManolovLescaut
Mate AkrapNarednik streličara
Miroslav LjubičićUčitelj plesa
Nikša DulčićVlasuljar
Saša JakelićEdmondo, student
Simona BertiniManon Lescaut
Špiro BobanEdmondo, student
Svetla VassilevaManon Lescaut
Tonči BanovNarednik streličara
Vinko MaroevićUčitelj plesa

Odgovori