Login za korisnike

Povišica

Kako od šefa zatražiti povišicu, pita se glavni lik drame i romana kultnog francuskog autora i jezičnog akrobata, Georgesa Pereca.

***

Francuski romanopisac, esejist, filmaš i dramatičar, Georges Perec (1936 - 1982) svoje je mjesto u povijesti svjetske književnosti 'zaslužio' izuzetnim jezičnim ekspermentima, od kojih su svakako najslavniji oni iz dva komplementarna romana - La disparition (1969) i Les revenentes (1972). U prvom, Perec niti jednom nije upotrijebio slovo e, dok je u drugom pak to jedini korišteni samoglasnik.

Perec je bio član skupine  Oulipo (Ouvroir de littérature potentielle iliti 'radionica potencijalne literature'), neformalne skupine pisaca i matematičara, a koja je korištenjem brojnih ograničenja nastojala proizvesti nova književna djela, ali i metode njihova stvaranja. Skupinu su 1960. okupili Raymond Queneau (Stilske vježbe) i François Le Lionnais, a uz Pereca članovi su joj bili još i Italo Calvino, Oskar Pastior i Jacques Roubaud.

Upravo je osinvaču Oulipoa, Queneau, Perec posvetio svoje najslavnije djelo Život: priručnik za korisnike (La Vie mode d'emploi), no isto je objavljeno tek nakon Queneauve smrti - 1978.

Deset godina ranije, 1968. Perec je napisao roman 'Umjetnost i metodologija traženja povišice' (L'art et la manière d'aborder son chef de service pour lui demander une augmentation), a koji je ponovno objavljen tek 2008. na valu revalorizacije Pereceova opusa.

Kako je razvidno iz naslova, glavni je lik romana (a koji je sam autor dramatizirao, kao i brojna svoja druga djela),  djelatnik tvrtke koji  iz dana u dan namjerava lupiti šakom o stol i zahtijevati povišicu. Polazi li mu to za rukom, saznajte u predstavi HNK Split koju režira Goran Golovko.

autorski tim
Miro Mamićoblikovanje svjetla
Vjenceslav Kapuralprevoditelj
Tihomir Snitkografički suradnik
Alen Čelićscenski pokret
Georges Perectekst
Goran Golovkoizbor glazbe
Marija Žarakkostimograf

izvođači
Alen Čelić
Anastasija Jankovska
Goran Marković

Odgovori