Naslovnica > PREDSTAVE > Harold i Maude

Harold i Maude

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Iz kazališta, na film, pa nazad u kazalište, priča o ljubavi koja ne poznaje dobne granice...
autorski tim funkcija
Geroslav Zarićscenograf
Milan Karadžićredatelj
Zoran Tasićprevoditelj
Jelena Stokućakostimograf
Marija Milenkovićkoreograf
Milena Depolodramaturg
Colin Higginstekst
Zoran Erićskladatelj
izvođači uloge
Bora NenićBaštovan
Danina Jeftić Roz
Dragan Petrović PeleInspektor Bernard
Ivana NikolićMari, sobarica
Jelisaveta OrašaninSilvija
Ljubomir BandovićDoktor
Mateja PopovićDopl, inspektorov pomoćnik
Milena DravićMaude
Nađa MaršićevićNensi
Petar Benčina Harold
Slobodan Ćustić Svećenik
Vesna ČipčićGđa Čejzn

Komediju 'Harold i Maude' napisao je 1967.g. američki scenarist, redatelj i glumac Colin Higgins, te je  1971. prema tom scenariju napisan roman i snimljen istoimeni film koji je režirao Hal Ashby i čiji isječak donosimo.
 
 
 

Glavne uloge u tom filmu igraju Ruth Gordon i Bud Cort, dok glavne uloge u produkciji koju vam ovdje predstavljamo igraju Milena Dravić i Petar Benčina.
Harold, muškarac u srednjim 20ima  započinje vezu s Maude, ženom od 79 godina, vrlo su slični, oboje su opsjednuti smrću, susreću se  na sprovodima nepoznatih ljudi  koje zajedno posjećuju.  Haroldova lažna samoubojstva su jedini način da privuće pažnju svoje majke, i njima dokazuje da je zapravo živ dok se Maude za smrt priprema kao za sljedeći logičan korak u svom životu.

Maude polako upoznaje Harolda s glazbenom umjetnosti i kako živjeti ispunjeno na ovome svijetu. Za to vrijeme Haroldova majka pokušava pronaći ženu uz koju bi se njezin sin smirio. Kada odnos između Harolda i Maude napreduje, Harold objavljuje da će se vjenčati s Maude, što izaziva zgražanje cijele obitelji i društvene zajednice.

Harold priprema zabavu za proslavu 80. rođendana Maude. Dok zajedno plešu, ona mu priznaje da je uzela preveliku količinu tableta za spavanje i da će umrijeti do ponoći. Harold je brzo vozi u bolnicu gdje ona ipak umire...

Zanimljivo je da je premijera predstave 'Harold i Maude' 23.3.1980. u režiji Paola Magellia odigrana u Beogradskom dramskom pozorištu samo dva mjeseca poslije njezine premijere na Brodwayu.  Redatelj ove produkcije je Milan Karadžić.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter