Login za korisnike

Košulja sretnog čovjeka

Talijanska narodna priča polazište je predstave kojom GKL Split započinje projekt ‘Lutkarska pričaonica’

***

Splitski glumac i prevoditelj Belmondo  Miliša napravio je adaptaciju talijanske narodne priče koju će predstaviti pripovijedanjem, glumom i animacijom. Radnja priče proteže se kroz nekoliko vremena kojima putuje mudrac iz kraljevine Veselije u potrazi za košuljom sretnog čovjeka. Košulja je, naime, jedini lijek za neobjašnjivu tugu od koje je iznenada obolio kralj Skočislav, a s njime i čitavo kraljevstvo.  Na svom putovanju upoznaje brojna lica, ali ne i pravog sretnika. Vrativši se u rodnu Veseliju saznaje da se traženi sretnik nalazio njemu pod nosom, u liku starčića, učenika mudrih svinja, koji ga pouči istini.

Teza o radikalnom odricanju kao uvjetu prave sreće u ovoj je priči donekle ublažena i prilagođena dječjoj dobi pa je naglasak stavljen na radost darivanja, ali i primanja.

U predstavi glumi i lutke animira Belmondo Miliša, redatelj je Goran Golovko, a predstavu je likovno oblikovala Sunčica Jerković.

Košulja sretnog čovjeka je prva premijera u okviru novog projekta Lutkarska pričaonica. Ideja pričaonice je najmanjoj publici što neposrednije prenijeti plemenite i  mudre teze bajki. U ovoj formi jedan glumac, uz pomoć finger puppets-a  pripovijeda i igra priču i uključuje djecu na način da ona prepoznaju određene situacije i ponašanja te donose zaključke sociološko-etičke naravi.

autorski tim
Sunčica Jerković likovno oblikovanje predstave
Belmondo Milišatekst
Goran Golovkoredatelj

izvođači
Belmondo Miliša

Odgovori