Login za korisnike

Ovo bi mogla biti moja ulica

Autorski dvojac Tomić&Kovačić radi predstavu o nasilju među tinejdžerima. Predstava je svojevrsni hommage tragično preminulom Luki Ritzu.

***

Već uigrani dramaturško-redateljski tim za svoj je novi projekt odabrao goruću temu – nasilje. Ulično nasilje koje je posljednjih godina u porastu dovelo je do nekoliko tragičnih smrti. Luka Ritz nije prvi, a nažalost vjerojatno ni zadnji koji je tako stradao, ali njegova je smrt digla javnost na noge. Kao i mnogi prije njih, autorice predstave pitaju se zašto nitko nije reagirao? Zašto je do tragedije uopće moralo doći?

Luka Ritz preminuo je 12. lipnja 2008. godine, od ozljeda zadobivenih u brutalnom premlaćivanju koje se dogodilo desetak dana ranije. Njegova je smrt šokirala cijelu zemlju. Luka je postao simbol borbe protiv nasilja, a u njegov spomen do sada su organizirane mnoge javne manifestacije. Prošle je godine uvedena nagrada Luka Ritz, a dobivaju je škole koje se bave promicanjem tolerancije i prevencijom nasilja.

Predstava nije rekonstrukcija tragičnih događaja koji su doveli do Lukine smrti. Luke u predstavi ima i nema; ne pojavljuje se kao lik jer se radnja odvija dan prije njegova sprovoda, ali je zapravo sveprisutan... U predstavi se čita pjesmica koju je napisao kad je imao sedam godina, čuje se njegova omiljena pjesma i izgovaraju se njegove misli.

Stvaranju predstave pomogli su Lukini roditelji Suzana i Reno Ritz te njegovi prijatelji - Lara Janić, jedna od njih, čak se i pojavljuje u predstavi – izgovara prolog.

Tandemu Kovačić&Tomić ovo je druga predstava u Zagebačkom kazalištu mladih - 2007. godine tamo je premijerno izvedena njihova predstava Oprostite, mogu li vam ispričati...?.


autorski tim
ARCHIsquadscenograf
Nina Bačungrafički dizajner
Mara Bratošfotograf
Stella Švacov Miletićinspicijent
Jelena KovačićJelena Kovačićdramaturg
Anica Tomićautor
Frano Đurovićobrada glazbe
Roberta Bratovićgrafički dizajner
Aleksandar Sale Čavlekoblikovatelj svjetla
Doris Kristićkostimograf

izvođači
Damir ŠabanOtac sina jedinca
Danijel LjubojaBrat mladića u plavoj majici
Dora Polić VitezŽena koja je trudna
Edvin LiverićPsiholog koji pokušava pomoći
Filip NolaNovinar koji će jednog dana napisati istin
Goran BogdanOtac dvaju sinova
Jadranka ĐokićDjevojka koja želi otići
Lara Janjić
Marica VidušićBaka
Nadežda Perišić - RadovićPolicajka koja nikada nije upotrijebila pištolj
Nataša DorčićMajka dvaju sinova
Petar LeventićMladić u plavoj majici
Suzana NikolićMajka sina jedinca
Vedran ŽivolićMladi revolucionar
Zoran ČubriloInstitucija

Odgovori