Login za korisnike

Nitko, nitko, nikada nije tako igrao Fausta

Iza poduljeg naslova krije se Hübnerova Gretica sa stranice 89, ovaj put u redateljskoj interpretaciji Zijaha A. Sokolovića

***

Otkad je 2004. praizvedena na sceni Kazališta Virovitica, komedija Gretica str. 89. ne silazi s hrvatskih pozornica. U sezoni 2009./2010. našla se i na repertoaru HNK Split (!), a u sezoni 2010./2011. i na repertoaru Teatra Rugantino.

Potonja produkcija je, doduše, umjesto naslovom predloška nazvana 'Nitko, nitko, nikad nije tako igrao Fausta', a kako bi se i dodatno potcrtalo autorsko-redateljske intervencije Zijaha A. Sokolovića.

Naime, tekst ‘Gretica str.89′ nosi naziv prema sceni  iz  ‘Fausta’ J.W. Goethea, u kojoj se  prikazuje odnos između  zaljubljene Margarete (Grete) i Fausta,  a ta je scena ujedno bila i polazište Lutzu Hübneru za prikazivanje svih zbivanja u procesu rada na predstavi. U drami su predstavljeni odnosi između različitih tipova redatelja (ženskara, gnjavatora, zahtjevnih redatelja…) i glumica (prvakinje, glumice iz provinicijskih kazališta, starije glumice). Tim postupkom gledateljima se približava proces stvaranja kazališne predstave...

Kako je i zašto u takav predložak intervenirao koautor i redatelj Sokolović provjeriti možete u produkciji Teatra Rugantino.

autorski tim
Damir Mađarić prevoditelj
Lutz Hübnerautor teksta
Irena Popovićskladatelj
Zijah A. Sokolovićautor adaptacije
Ksenija Zeckoreograf
Elvira Ulipkostimograf

izvođači
Draško Zidar
Linda Begonja

Odgovori

POVEZANE VIJESTI