Kiklop

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Kako je Euripid završio u rukama Gorana Ferčeca i Ivice Buljana, i što je tome još pridodao Let 3, saznajte na Sceni Gorica.
autorski tim funkcija
Ivan Mrkonjićoblikovanje svjetla
Euripidautor teksta
Ivan Fijolićscenograf
Ivica Buljanredatelj
Goran Ferčecdramaturg
Goran Ferčecadaptacija

Jedina sačuvana Euripidova satirska drama Kiklop u režiji Ivice Buljana i adaptaciji Gorana Ferčeca, premijerna je inscenacija teksta za koji je, zbog njegove žanrovske neodređenosti, kako kažu autori, uvijek nedostajalo hrabrih.

Temeljen na poznatoj epizodi iz devetog pjevanja Homerove Odiseje, Euripidova satirska drama Kiklop se danas može čitati kao žanr koji istovremeno potencira moralne slabosti pojedinca ironizirajući ih, otkriva dvoličnost vremena reltivizirajući ga, te kritizira društvo satirom opravdavajući njegove slabosti.

Na granici komedije i tragedije, satire i slapsticka, bez uzvišenih i božanskih bića, bez objava velikih istina, ali prepun travestije, parodije i bučnog plesa, Kiklop se na Sceni Gorica pojavljuje uz pomoć banda Let 3 , predvođen mladim glumcem Markom Cindrićem, Franom Maškovićem te energičnim članom Leta 3 Zoranom Prodanovićem Prljom, a u dionizijskim bakanalijama osim Leta 3 sudjeluju mladi glumci i plesači te studenti Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE