Naslovnica > PREDSTAVE > Vatrotehna 2.0

Vatrotehna 2.0

GODINA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
'Vatrotehna 2.0' obnova je gotovo istoimenog projekta od prije dvadeset godina, kojim se Montažstoroj pojavio na hrvatskoj izvedbenoj sceni.
autorski tim funkcija
Goran Ferčecdramaturg
Borut Šeparovićredatelj

Montažstroj je dvadesetu godišnjicu vlastite izvedbe ‘Vatrotehne’ odlučio obilježiti rekreacijom/ reinterpretacijom iste, a finalu koje će se odviti u ZekKaeMu, prethodio je niz akcija, neke po uzoru na akcije od prije dvadeset godina (Achtung alarm 2.0),  neke posebno osmišljene za ovu priliku (Vatropokretač na Medvedgradu), a dio je izvedbe već odigran na starom 'mjestu zločinu, u nekadašnjoj tvornici 'Badel'.

'Achtung Alarm 2.0' Montažstroj je vratio na zagrebačke ulice, gdje su upozoravali građane na nadolazeće opasnosti, ‘Vatropokretačem na Medvedgradu’, stara i nova postava, a novu je redatelj Borut Šeparović okupio od mladića iz predstave ‘Generacija 91-95′) ukazala je na devastaciju Oltara domovine te ping pong koji s tim mitskim mjestom domaće povijesti iz ere tuđmanizma igraju Grad i država, a 'B.D.L.2.o' isto je učinio za tvornicu Badel, reprezentativni primjer industrijske arhitekture, koji su u međuvremenu prisvajale različite inicijative te je time postao stožerno mjesto borbe za prostore nezavisne kulture i simbol svih gradskih neiskorištenih potencijala.

Originalna VATROTEHNA je izvedena u rujnu 1990. godine. Sama predstava, kao i daljnji rad skupine Montažstroj snažno je obilježena vremenom predratne tranzicije te je otvorila neka od gorućih pitanja kako u hrvatskoj politici tako i u domaćoj kulturi. Osim angažirane teme ogoljivanja mehanizma političke sile i vlasti preuzete iz sadržaja Eshilovog 'Okovanog Prometeja', Montažstroj konceptualno-politički prilazi i odluci o mjestu izvedbe koje nije kazališno i koje se širi i van prostora same izvedbe. Odabirom stare destilerije Badel te nizom umjetničkih akcija i smišljeno organiziranih intervencija u gradskom prostoru, Montažstroj već devedesetih pokazuje visoku razinu svjesnosti o izvedbenom potencijalu javnog-urbanog prostora grada.

Akcije u javnom prostoru vezane uz projekt 'Vatrotehna' moguće je podijeliti na one koje su bile usmjerne na tihu akciju u gradsko tkivo, a koje su se sastojale od ispisivanja grafita (npr. U BOJ U STROJ ZA MONTAŽSTOJ), organiziranog fotografiranja članova Montažstroja na odabranim lokacijama, biomehaničkog marširanja povijesnom jezgorm grada i ljepljenja plakata predstave 'Vatrotehna', za ono vrijeme prilično eksplicitnog sadržaja, po javnim prostorima za oglašavanje. Akcija Achtng Alarm!, čiji je izvedbeni postupak eksplicitnije i aktivnije koristio urbanu gradsku jezgru, sastojao se od vožnje starim vatrogasnim vozilom najužim centrom grada, za vrijeme koje su članovi i izvođači Montažstroja preko megafona izvikivali parole i upute građanima u slučaju opasnosti: GRAĐANI! VAŠ ŽIVOT JE REAL-AGRESIVNOJ OPASNOSTI MONTAŽSTROJA! ZAUZMITE ZAŠTITINI POLOŽAJ! LEGNITE LICEM PREMA ZEMLJI, ZATVORITE OČI.

Ova umjetnička akcija je predstavljala pokušaj osvještavanja rizika kao neočekivane i nepredviđene promjene kojima je svakodnevno izloženo naše suvremeno društvo, i time vrlo precizno upozorila na devedesete i ono što će se dogoditi u dvadeset prošlih godina.

A upravo o  tome što se dogodilo govori nova 'Vatrotehna', koja je osim novih društvenih problema dobila i novu postavu, u želji da opet nekoj nadolazećoj generaciji pruži mogućnost iskazivanja svojeg viđenja situacije koja ih okružuje. Kakvo je to viđenje, i što nova generacija misli o događanjima u proteklih dvadeset godina, a što o bdućnosti, saznajte u ZeKaeMu.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE