Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Srebrna Jerihonska ruža

Srebrna Jerihonska ruža

Drama mlade Diane Meheik u režiji Anice Tomić osvojila je posebnu nagradu na drugom najvećem radijskom festivalu na svijetu - onom pod imenom Prix Italia.
Share on facebook
Share on twitter

Na upravo završenom 62. međunarodnom festivalu 'Prix Italia' , jednom od dva najveća radijska festivala u svijetu,  koji je od 19. do 24.rujna održan u Torinu, emisija Dramskog programa Hrvatskog radija 'Jerihonska ruža' autorice Diane Meheik u režiji Anice Tomić osvojila je Specijalnu nagradu Predsjednika Italije – Srebrni pehar – nagradu emisiji koja se ističe problematiziranjem recentnih tema koje nas se tiču.

Naime, Jerihonska ruža je drama koja kao svoju glavnu okosnicu uzima istinitu priču o Oleni Popik, dvadesetjednogodišnjoj prostitutki iz Ukrajine koja je godinama preprodavana od klijenta do klijenta, vođena od jednog do drugog vlasnika, da bi na kraju, ostavljena u bolnici u Mostaru, umrla bolujući od teških spolnih bolesti. Kroz komad postavlja se temeljno pitanje: Koliko je naš život uopće naš ako smo lišeni vlastitog tijela, vlastitih misli, vlastitog imena i usporedno tome, vlastitog jezika. Izmještena iz svog habitusa, Olena, s novim imenom koji joj daje njen vlasnik, Amal, suočava se sa svijetom kao vječni stranac, bez vlastitog doma u geografskom, ali i metaforičnom smislu. Jerihonska ruža je biljka koja luta pustinjom ne nalazeći izvor da pusti svoje korijenje, a ova istoimena drama je posveta svim takvim lutalicama, vječnim strancima.

Kako stoji u obrazloženju žirija: Tema prostitucije obrađena je kroz radijsku poemu koja dirljivo progovara o ljudskosti „vječnih lutalica“, a sve to u inovativnoj režiji koja ostavlja dubok emotivni učinak.

Osim u emisiji urednice Tajane Gašparović, Jerihonska ruža, postavljena je i na Dramaturškom čitanju u &TD-u, a izvedena je i u koprodukciji Teatra Exit i Hrvatskog centra ITI-UNESCO, također u režiji Anice Tomić. Nagrađenu radijsku verziju kao tonmajstor potpisuje Marija Pečnik Kvesić, a u njoj igraju Nika Mišković, Asja Jovanović, Ivana Krizmanić, Šiško Horvat Majcan i Igor Kovač.

Autorica drame, Diana Meheik, trenutno dovršava diplomski studij dramaturgije izvedbe na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, a njezinu, sad već, uspješnicu, Jerihonsku ružu u cijelosti možete pročitati - ovdje.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI