Naslovnica > PREDSTAVE > B.D.L.2.0.

B.D.L.2.0.

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Operacija:grad jedan je dio svog ovogodišnjeg programa prepustila Montažstrojevu oživljavanju kultrne i spomeničke baštine.
autorski tim funkcija
Borut Šeparovićredatelj
Borut Šeparovićautor

Montažstroj je dvadesetu godišnjicu vlastite izvedbe ‘Vatrotehne’ odlučio obilježiti rekreacijom/ reinterpretacijom iste, a finalu koje se očekuje u ZeKaeMu u listopadu, prethodio je niz akcija, neke po uzoru na akcije od prije dvadeset godina (Achtung alarm 2.0), a neke posebno osmišljene za ovu priliku (Vatropokretač na Medvedgradu).

'Vatropokretačem na Medvedgradu', stara i nova postava, a novu je redatelj Borut Šeparović okupio od mladića iz predstave ‘Generacija 91-95') upozorila je na devastaciju Oltara domovine te ping pong koji s tim mitskim mjestom domaće povijesti iz ere tuđmanizma igraju Grad i država, a slično će činiti i djelomičnom izvedbom obnovljene ‘Vatrotehne’ u Badelu.

Ova akcija je podsjetnik na izvedbene početke Montažstroja iz 1990. tj. njihovu prvu cjelovečernju predstavu koja je igrana u sklopu tog reprezentativnog primjera industrijske arhitekture. Badel su u međuvremenu prisvajale različite inicijative te je time postao stožerno mjesto borbe za prostore nezavisne kulture i simbol svih gradskih neiskorištenih potencijala.  Tako je prva  „Operacija:grad“ 2005. u Badelu okupila desetke različitih organizacija i udruga, pri čemu su gradske vlasti potpisale dokument kojim je taj prostor trebao biti prenamijenjen u nezavisni kulturni centar, međutim u dvadeset godina u Badel se nije ulagalo te se danas nalazi u ruševnom stanju. Iz tog razloga Montažstroj upozorava posjetitelje na sljedeće: Kako nitko nije preuzeo odgovornost za ruševno stanje Badela, to će morati učiniti posjetitelji: ući će u prostor i sudjelovati u akciji isključivo na vlastitu odgovornost.

Izvedba, ili kako je autori zovu, performans o zaboravu, besplatna je za sve namjernike.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE