Login za korisnike

Vještica Hillary ide u operu

U nacionalnom su teatru odgoj najmlađe operne publike odlučili prepustiti – vješticama.

***

Malena Hillary u nagradnoj igri osvoji dvije karte za operu što ju ne razveseli iz jednog jednostavnog razloga – ne zna što je to uopće opera! Iz enciklopedije sazna da je riječ o 'kazalištu u kojem svi samo pjevaju', ali ni to joj ne pomogne previše. Zatim Hillary u pomoć pozove Mariu Bellacantu, opernu pjevačicu koja je ujedno i vještica, da joj objasni što je to opera.

Maria na zabavan način objasni Hillary što je to libreto, što su note, kakve sve vrste glasova postoje, nauči je i ponešto o kazališnom bontonu te kako se prikladno obući kad se ide u kazalište. Nakon uspješne poduke, Hillary i Maria se urede i zajedno odu pogledati izvedbu Mozartove Čarobne frule.

Vještica Hillary ide u operu je igrokaz njemačkog autora Petera Lunda koji dječjoj publici objašnjava osnovne pojmove vezane uz operu s ciljem da ih zainteresira upravo za taj oblik kazališta. Peter Lund je većinu svoje karijere posvetio operi, a osim što je napisao nekoliko libreta, često je i režirao opere.

Vješticu Hillary u HNK-u režira Ivan Leo Lemo koji se u režijama opera okušao nekoliko puta – u osječkom HNK režirao je Traviatu i Povratak, u riječkom Pčelicu Maju a u splitskom HNK režirao je Tijardovićevu operetu Mala Floramye.

 

autorski tim
Peter Lundautor teksta
Zvonimir Dusperskladatelj
Ivan Leo LemoIvan Leo Lemoredatelj
Mirjana Zagoreckostimograf
Vesna Režićscenograf
Deni Šesnićvideo

izvođači
Dora LipovčanHillary, vještica
Gorana BiondićMaria Bellacanta, operna pjevačica
Kazuhiro TamariVili, crni mačak
Marija Kuhar ŠošaMaria Bellacanta, operna pjevačica
08.12.2019. 11:00HNK ZagrebZagrebVještica Hillary ide u operu
17.11.2019. 11:00HNK ZagrebZagrebVještica Hillary ide u operu

Odgovori