Naslovnica > VIJESTI > PLES > 40. godina Zagrebačkog plesnog ansambla

40. godina Zagrebačkog plesnog ansambla

Ansambl u 'najboljim godinama' rođendan će proslaviti, kako i priliči, svečano i radno - premijerom.
Share on facebook
Share on twitter

Zagrebački plesni ansambl (ZPA) pokrenula je 1970. Lela Gluhak Buneta, o čemu - nažalost - na službenim stranicama trupe nećete naći ni riječi?!?

Prvih 40 godina djelovanja ansambl (čiji su članovi danas Sara Barbieri, Darija Doždor, Zrinka Lukčec - Kiko, Aleksandra Mišić, Martina Nevistić, Andreja Široki i Ognjen Vučinić) će pak proslaviti premijerom predstave Interface u koreografiji aktualne voditeljice - Snježane Abramović Milković.

Ansambl, koji je još uvijek podstanar u Zagrebačkom kazalištu mladih, tijekom godina je nastupao na svim važnijim festivalima u zemlji, ali i gostovao u inozemstvu na scenama u Njemačkoj, Francuskoj, Belgiji, Rusiji, Sloveniji, Mađarskoj, Italiji, Portugalu, Litvi, Španjolskoj, BiH, Srbiji, Poljskoj, Meksiku, Egiptu, Koreji i Izraelu.

Sa ZPA su radili i brojni inozemni koreografi i pedagozi, kao što su Kilina Cremona, (Francuska); Norio Yoshida, (Francuska); Martin Sonderkamp, (Nizozemska); Juan Carlos Garcia, (Španjolska); Bebeto Cidra, (Brazil); Emilio Gutierrez, (Španjolska); Alexey Taran, (Venecuela); Francesco Scavetta, (Italija); Alexis Eupierre, (Španjolska;) i Martine Pisani, (Francuska).

Kao jedan od najvećih uspjeha, ZPA ističe projekt Prepoznavanje krajolika nastao u koprodukciji sa španjolskom skupinom  Lanonima Imperial (a koja je gostovala i na ovogodišnjem Tjednu suvremenog plesa). Isti je, naime, Vijeće Europe uvrstilo među deset najboljih kulturnih programa za 1996.godinu.

Za poseban doprinos razvoju hrvatskog kazališta Zagrebački plesni ansambl nagrađen je Nagradama hrvatskog glumišta u kategoriji najbolje koreografije i najbolje plesačice 2004, te najboljeg plesača i scenografije 2006.

Recentni projekti plod su koprodukcija sa uglednim kazališnim i plesnim centrima poput Zagrebačkog kazališta mladih, ljubljanskog Cankarjevog doma i En-Knapp-a, a ansambl je i pokretač Festivala plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat.

Sva ta i brojna druga postignuća, ZPA će proslaviti svečano i radno, premijerom predstave Interface, 14. rujna na velikoj sceni Zagrebačkog kazališta mladih.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE