Login za korisnike

Megalopolis

Na Festivalu svjetskog kazališta gostuje predstava ‘Megalopolis’ berlinskog ‘Schaubühne am Lehniner platz’.

***

Predstava 'Megalopolis' se bavi problemom globaliziranih  i brzo rastućih  gradova, čija su obilježja  nekontrolirano širenje, propadanje i beskrajno rastakanje. U takvim gradovima pomiče se i  nestaje  granica između privatnog i javnog, te se grad doživljava kao slika mnogobrojnih pojedinačnih biografijskih isječaka.

Megalopolis u predstavi ne označava konkretno već metaforičko mjesto. Prema riječima autorica 'Velegradi su paradigme prostora u kojima ljudi žive ne poznajući se. Ne samo da sveprisutni sustav nadziranja neprestano kreira kontrolirana bića, on proizvodi i nov oblik autopercepcije. Na taj se način tijelo osobe pretvara u izražajno sredstvo koje stvara, ali i razara sustave i pravila'

Predstava pokušava pronaći odgovore na pitanja o suodnosima koji vrijede u velikim gradovima,  je li propadanje društvenih odnosa uzrok ili posljedica propadanja gradova, te kakve će zakonitosti slijediti urbani razvoj.

Predstva je nastala u koprodukciji berlinskog  ' Schaubühne am Lehniner platz' i umjetničko-produkcijskog kolektiva  'Constanza Macras Dorkypark' i sarajevskoga MESS-a, premijerno je izvedena u Berlinu u siječnju ove godine.
Redateljica predstave Constanza Macras rođena je u Buenos Airesu, u Argentini, gdje studira ples i modni dizajn te pleše u različitim plesnim skupinama. Ples nastavlja studirati u Amsterdamu i New Yorku. Constanza Macras od 1995. živi u Berlinu gdje dvije godine kasnije osniva vlasitu skupinu ' TAMAGOTCHI Y2K'. U dvije godine skupina postavlja četiri komada: 'Wild Switzerland' (1998.), 'Face One' (1999.), 'In Between' ( 2000.) i 'Dolce Vita' (2000.), site-specific glazbeni performans. Surađuje s dramaturginjom Carmen Mehnert te 2003. njih dvije osnivaju produkcijsku kuću zaduženu za financiranje, produkcije i turneje družine 'Constanza Macras Dorkypark'. Prva predstava 'Dorkyparka' je ' Back to the Present', koja se odigrala u napuštenoj robnoj kući ' Kaufhaus Jandorf'' u Berlinu i trajala je oko šest sati.

 


Odgovori