Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > Nagrade 54. Splitskog ljeta

Nagrade 54. Splitskog ljeta

Završilo je jedno od najburnijih izdanja Splitskog ljeta. No, za razliku od samog festivala - dodjela nagrada prošla je bez ikakva iznenađenja.
Share on facebook
Share on twitter

54. Splitsko ljeto svečano je zatvoreno dodjelom festivalskih nagrada u Podrumima Dioklecijanove palače u četvrtak, 14. kolovoza. Nakon 32 festivalska dana, tijekom kojih je na 20 ljetnih pozornica izvedeno ukupno 48 opernih, dramskih i baletnih predstava, koncerata, izložbi i promocija u čemu je sudjelovalo preko 750 umjetnika iz svih krajeva svijeta proglašeni su dobitnici nagrade Judita za najveća umjetnička dostignuća u glazbenom i dramskom programu Festivala - a to su ove godine Varaždinski komorni orkestar, Monika Leskovar i Giovanni Sollima u glazbenom, te redatelj Janusz Kica /naslovna/ u dramskom dijelu programa.

Obrazloženja prenosimo u cjelosti:

Stručno ocjenjivačko povjerenstvo za glazbeni program 54. Splitskog ljeta u sastavu Mirko Krstičević, Joško Čelan i Ivana Tomić Ferić ocjenilo je da je koncert kojeg su priredili varaždinski glazbenici s gostima - violončelistima Leskovar i Sollimom - polučio je najveći uspjeh među glazbenim i glazbeno-scenskim događajima u sklopu 54. Splitskog ljeta, izdvajajući se zrelošću i puninom umjetničkog nadahnuća svih sudionika izvedbe.

Nastavljajući tradiciju komornog i orkestralnog muziciranja u Varaždinu, osobito jaku pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća, Varaždinski komorni orkestar izrastao je u respektabilan ansambl izrazito visokih izvedbenih potencijala. Intenzitetom glazbeno-emocionalnog naboja i tehničke preciznosti, varaždinski su glazbenici i ovoga puta plijenili pozornost slušateljstva dobro odnjegovanom kvalitetom složna, jedinstvena muziciranja koja odaje visoki profesionalizam rada i umjetničke zrelosti. S jednakom agilnošću i bogatstvom zvukovnih i izražajnih gradacija anamblu su se pridružili solisti na violončelu, umjetnici sasvim nestandarna talenta - muziklano maštovita Monika Leskovar i energični i komunikativni Giovanni Sollima, podarivši nam svojim solističkim istupima pregršt snažnih emocija utkanih u cjelinu ostvarenja. S blagim naznakama scenskih i koreografskih efekata koji su osnažili ukupni dojam i atraktivnost izvedbe, pokazali su iznimnu uzajmanu usklađenost i sposobnost intuitivnog razumijevanja glazbe koja im omogućuje izravan pristup djelu. Kompaktna suigra dvaju solističkih glazbala, ponegdje gotovo združenih u neraskidivi zagrljaj, te njihovo sinhronizirano kretanje u bogatoj raznolikosti glazbenoga sadržaja bili su snažni poticaji orkestru u stvaranju skladne simbioze. Sabranim muziciranjem i izbalansiranošću tonskih odnosa, varaždinski ansambl iskazao je sposobnost punog uživljavanja u komorni stil stvorivši preduvjete autentičnom i slojevitom solističkom tumačenju kao specifičnom spletu snage i poetičnosti koji muziciranje Monike Leskovar i Giovannija Sollime čini tako punokrvnim i posebnim. Visoki umjetnički dosezi njihovih interpretacija u ozračju istinskog spiritualnog zajedništva s Varaždinskim komornim orkestrom, potaknuli su nas na otkrivanje onih najsuptilnijih glazbenih vrijednosti i spoznaja što ostavljaju duboko urezan trag u svijesti slušateljstva.

Nagradu "Judita" dnevnika Slobodna Dalmacija za ostvarenje u dramskom programu 54. splitskog ljeta Ocjenjivačko povjerenstvo za dramski program u sastavu Arijana Čulina, Vojko Mirković i Siniša Kekez dodjelilo je poljskom redatelju Januszu Kici za režiju drame Na ljetovanju Maksima Gorkoga, prvi put izvedene 9. kolovoza u parku vile "Dalmacija".

Drama Maksima Gorkoga o jalovosti ruskog građanstva uoči revolucije iz 1905. godine napisana je kao groteskna panorama lica u bezuspješnoj potrazi za smislom života. Taj panoptikum iskoristio je Janusz Kica da u neurednu čistinu usred parka uredi svoju ansambl predstavu izjednačene glume, s vrlo preciznim odnosima među likovima i s vrlo pokretnIm mizanscenom, što je igru napajalo energijom koja je toliko nedostajala osobama na ljetovanju u toj ruskoj dramskoj priči.

Ova predstava zorno je naglasila činjenicu da sloboda bez poduzetne akcije završava u nemoćnom govorenju, da se tada sama supstanca života troši uzalud, što je i tema naših dana.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI