Login za korisnike

Kontrabas

Što se događa kad kontrabasist previše pije, Patrick Süskind piše, a glumi i režira Rene Medvešek?

***

Njemački pisac i scenarist, Patrick Süskind (rođen 26.03.1949.godine u Ambachu u blizini Münchena) međunarodnu je slavu stekao romanom Parfem (1985) koji je preveden na 46. jezika i po kojem je 2006. Tom Tykwer snimio istoimeni film. No, u domovini se Süskind etablirao upravo dramom 'Kontrabas' koju je napisao 1981. i koja j eodonda postala jedan od najizvođenijih njemačkih dramskih tekstova, s prevodima na 27 jezika.


Parfem, r: Tom Tykwer

Uz to, Süskind potpisuje scenarije za tv-produkcije 'Kir Royal' (1987) i 'Monaco Franze' (1983), a za scenarij filma 'Rossini' u režiji Helmuta Dietela nagrađen je scenarističkom nagradom njemačkog  Ministarstva kulture 1996.godine. Poznat je i po tome da gotovo nikada ne daje intervjue i zabranjuje fotografiranje te odbija nagrade. Živi i stvara u Münchenu i u Francuskoj, vjerojatno u Parizu.


'Kontrabas' u režiji i izvedbi njemačkog glumca Petera Brucha

Süskindov Kontrabas posljednja je ovosezonska premijera u sklopu Ljetnih noći teatra Exit u Muzeju za umjetnost i obrt, a za prevoditelj, redatelj i izvođač teksta je - Rene Medvešek.

Glavni i jedini lik predstave je kontrabasist koji slobodno vrijeme  provodi  u zvučno izoliranoj prostoriji u kojoj se uz piće suočava i bori s vlastim problemima. U pripitom stanju započinje srdačno i opširno izlaganje o svome instrumentu, što više pije izlaganje postaje sve prisnije i postaje kontrabasistova ispovijed u kojoj uz autoironiju i duhovite komentare  kritizira svoj život i društvo u kojem živi.

autorski tim
Bruketa i Žinićdizajn promotivnih materijala
Pavao Medvešekoblikovanje zvuka
Mario Iveljakontrabas
Patrick Süskindtekst
Mislav Vinkovićoblikovanje svjetla
Radomir Sarađenfotografija
Zoran Brankovićsuradnik u izradi scenografije
Andrej Štefanoblikovanje svjetla
Tomislav Baotićoblikovanje svjetla
Nebojša Paunkovićoblikovanje zvuka
Milena Medvešekkostimograf
Tanja Lackoscenograf
Pavlica Bajsić Brazzodurodramaturg
Tomislav Rališsuradnik za scenski govor
Rene Medvešekprevoditelj

izvođači
Rene Medvešek

Odgovori