Login za korisnike

Dodir

Izraelski koreograf Rami Be’er ponovo u koreografira na Splitskom ljetu.

***

Rami Be'er će u sklopu 56. Splitskog ljeta postaviti svoju najnoviju plesnu predstavu. Dodir mu neće biti prva suradnja s baletnim ansamblom splitskog HNK – prije četiri godine je sa splitskim Baletom napravio Magnum. Godinu dana kasnije, hrvatska publika je ponovo imala priliku pogledati Be'erov rad, na 24. TSP-u gostovao je s predstavom Upon Reaching the Sun.

Rami Be’er rođen je u obitelji glazbenika u izraelskom kibucu Gat’ton. Iako je od malih nogu svirao violončelo, odlučio se za plesnu karijeru. Ples je studirao kod Yehudit Arnon, osnivačice Kibbutz Contemporary Dance Company. Be’er se kompaniji priključio 1980. kao plesač i koreograf a 1996. je preuzeo umjetničko vodstvo.

Kao što je slučaj sa većinom njegovih prošlih predstava, Be'er ni u Dodiru gledateljima ne predstavlja neku priču. Kao polazišnu točku procesa vrlo često koristi glazbu koju onda na neki način otjelovljuje plesom. Be'er je poznat po tome što često za svoje predstave oblikuje svjetlo i dizajnira scenografiju i kostime, pa ni Dodir nije iznimka.

Iako se u nekim njegovim ranijim radovima nazire društveni i politički aktivizam, Be'erove predstave nikad nisu bile programatske. Među njegove poznatije radove ubrajaju se Reservist Diary, o izraelskim vojnicima koji propituju etničku pripadnost, Aide Memoire, predstava za koju ga je inspiriralo vlastito podrijetlo – njegova je obitelj preživjela Holokaust, Angelos Negros o španjolskoj Inkviziciji i Naked City u kojem se bavi osamljenošću pojedinca.


Odgovori