Oluja

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Nevrijeme ovog ljeta zahvaća Brijune. U režiji Lenke Udovički, Shakespearova drama pronašla je svoj mediteranski otok, kojeg više ne zaposjedaju samo duhovi bivših predsjednika.
autorski tim funkcija
Stanko Matačićstručni savjetnik
Marin Lukanovićasistent redatelja
William Shakespeareautor teksta
Dario Marušićglazbeni savjetnik
Nigel Osborneskladatelj
Zlatko Kauzlarić Atačscenograf
Lenka Udovičkiredatelj
Tena Štivičićdramaturg
Davor Roccooblikovatelj zvuka
Alan Vukelićoblikovatelj svjetla
Bjanka Adžić Ursulovkostimograf
izvođači uloge
Alen Gotalduh
Alen LiverićAntonio, uzurpator milanskog vojvodstva
Antun Tudićduh
Dmitrij Andrejčukduh
Drago Grabnarduh
Dušan GojićGonzalo, pošteni stari vijećnik
Filip KrižanFerdinand, sin napuljskog kralja
Jadranka Matkovićduh
Krunoslav KlabučarSebastijan
Maja PosavecAriel, zračni duh
Maša Liverićduh
Mladen VasaryTrinkulo, lakrdijaš
Mladen VulićStefano, pijani peharnik
Nebojša GlogovacKaliban, divljak i nakazni rob
Nikša De Marchiduh
Nina ŠerbedžijaMiranda, Prosperova kći
Rade ŠerbedžijaProspero, pravi milanski vojvoda
Tomislav KrstanovićFrancisko, plemić
Vesna Tominac Matačićduh
Žarko RadićAlonzo, napuljski kralj

Iako je u First Folio, tj. prvoj zbirci tiskanih Shakespeareovih tekstova smještena među komedije, ‘Oluju’ danas većina stručnjaka smatra romancom, a autorov pomak u takvo pismo pokušavaju objasniti promjenom životnog stila i mišljenja o svijetu i životu uzrokovanog prelaskom na katoličanstvo.

Napisana 1610-11, jedna je od rijetkih Shakespearovih drama u kojoj se poštuje Aristotelovo trojedinstvo mjesta, vremena i radnje, čime se približava neoklasicističkim tekstovima koje je donijelo sedamnaesto stoljeće, kao što se približava i novom žanru tragikomedije koje je početkom tog istog stoljeća uveo John Fletcher.

Radnja se odvija na pustom otoku, vjerojatno negdje na Mediteranu, gdje su Prospero, milanski vojvoda i njegova kći Miranda proveli dvanaest godina nakon što ih je Prosperov ljubomorni brat Antonio, želeći vlast u Milanu za sebe, a uz pomoć napuljskog kralja Alonza, smjestio na brod i pustio da odlutaju na pučinu. Prospero je čovjek s čarobnim moćima pa je bio prepustio dio državničkih poslova Antoniju kako bi se mogao posvetiti svojoj magiji, a Antonio je poželio svu vlast za sebe te se odlučio riješiti brata.

Prosperu i Mirandi pomogao je Gonzalo, koji im je dao nešto hrane i odjeće, te donio na brod Prosperove knjige. Miranda i Prospero uspjeli su preživjeti putovanje i doći do pustog otoka na kojem su se nastanili. Tamo ih služi Ariel, duh kojeg je Prospero svojim moćima oslobodio utjecaja zle vještice, a čijeg sje ina Kalibana, poludivljaka koji je osim Prospera i Mirande jedino ljudsko biće na otoku, odgojio. Podučio ga je jeziku i religiji, dok je Kaliban njemu i Mirandi pomogao da prežive na otoku.

Komad počinje u trenutku kad Prospero izaziva oluju zbog koje će nakon brodoloma na otoku završiti njegovi stari neprijatelji, a zatim se paralelno odvijaju tri linije radnje – jedna se bavi Kalibanom koji će pokušati, bezuspješno, svrgnuti Prospera, druga prati kako Prospero koristi svoje moći da bi se zaljubili Miranda i Alonsov sin Ferdinand koji se također nakon brodoloma našao na otoku, a treća slijedi pokušaj nezasitnog Prosperova brata da otme vlast i Alonzu, nekadašnjem savezniku.

Prosperova magija dovoljna je da riješi sve probleme, a on sam se pokazuje velikim čovjekom jer oprašta Kalibanu pobunu, Antoniju i Alonzu što su mu namjestili izgnanstvo, a Ariela i druge otočne duhove oslobađa svoje vlasti.

Brijunska verzija na otok će donijeti, kao što je već uobičajeno, obitelj Šerbedžija, a ocu, koji igra Prospera, te mami koja režira, ovom se predstavom pridružila i jedna od mlađih pripadnica obitelji, Nina Šerbedžija, koja će svoju životnu ulogu kćeri odigrati i na pozornici, kao Miranda se pridružujući Šerbedžijinom Prosperu.

Odgovori

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE