Search
Close this search box.

Opera za tri groša (os)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Posljednja premijera ove sezone u HNK Osijek je često izvođena 'Opera za tri groša' Bertolt Brechta i Kutra Weilla u režiji Željka Vukmirice.
autorski tim funkcija
Ivan Ivica Krajačprevoditelj
Berislav Cimermanasistent redatelja
Željko Vukmiricaredatelj
Kurt Weillskladatelj
Jasmina Pacekkostimograf
Davor Špišićdramaturg
Tanja Lackoscenograf
Berislav Šipušdirigent
Mladen Tutavacdirigent
Maja Đurinovićkoreograf
Bertolt Brechtautor teksta

'Opera za tri groša' nastala je po predlošku ‘Prosjačke opere‘ Johna Gaya i J.C. Pepuscha iz 1728., praizvedena je 1928.  i njezinom premijerom u Londonu započeo je Brechtov međunarodni uspijeh. Radnja ‘Opere’ događa se u londonskome podzemlju gdje na  dan kraljičine krunidbe, na vješalima treba završiti razbojnik Macheath zbog ljubavi s kćerkom kralja prosjaka Polly Peachum. 'Kralj' prosjaka želi pogubiti  Macheatha no u tome ga spriječi šef policije i Macheathov prijatelj iz djetinjstva Tiger Brown. Macheatha na kraju uhite i osude na vješala, no neposredno prije izvršenja smrtne kazne stižu kraljičini  glasnici koji donose oslobađajuću presudu za Macheatha, te mu dodjeljuju titulu baruna. Brecht u tom dijelu prikazuje lažne prosjake, lopove, policajce, bludnice te na taj način kritizira kapitalizam.

Njemački filmski redatelj Georg Wilhelm Pabst snimio je 1931. film prema tom Brechtovom komadu. Film je bio jako uspješan, no Bertolt Brecht je tužio Pabsta i filmsku kompaniju za koju je snimljen film zbog nevjerodostojne adaptacije. Najpoznatiji song iz 'Prosjačke opere', 'Mack The Knife' u obradili su mnogi glazbenici među kojima su Nick Cave, The Doors, Louis Armstrong, Frank Sinatra... Neke od prijašnjih izvedbi songova i predstava pogledajte ovdje. Osječka predstava  je  prva u Hrvatskoj koja se izvodi prema originalnom tekstu 'Fondacije Kurta Weilla' u prijevodu Ivana Ivice Krajača. Zanimljivo je da će ova izvedba 'Prosjačke opere' HNK-a u Osijeku u ambientalnoj verziji otvoriti ovogodišnje Osječko ljeto kulture.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE