Login za korisnike

Bila je to ševa

Eprhraim Kishon, poznati židovski satiričar, šahist i strastveni politički komentator pokušao je zamisliti kako bi Romeo i Julija završili da su, kojim slučajem, preživjeli…

***

Ephraim Kishon, premda je danas u svijetu poznat kao izraelski autor, rođen je 1924. u Mađarskoj pod imenom Ferenc Hoffman. Studirao je umjetnost, već je rano počeo pisati humoreske i dramolete, a nakon nacističkih koncentracionih logora, 1949. prebjegao je u Izrael, u želji da pobjegne od mađarskog komunističkog režima.

Uspješnu je spisateljsku karijeru (a najpoznatiji je po humorističnim pričama) dopunjavao i onom redateljskom. Napisao je nekoliko drama te scenarij najgledanijeg izraelskog filma 'Sallah Shabati'. 1981. nezadovoljan životom u Izraelu, emigrirao je u Švicarsku, gdje je i umro 2005.

Dramu 'Bila je to ševa' (u originalu Oh Juliet, Juliet) Kishon je napisao ranih sedamdesetih, a pitanje kojim se bavi jest kako bi izgledao život Romea i Julije da su uspjeli doživjeti krizu srednjih godina.

Klimavi brak nekadašnjih smrtno zaljubljenih tinejdžera okrunjen je problematičnom kćeri koja je i sama tinejdžerske dobi, a Romeo i Julija morali su se uhvatiti ukoštac sa svakodnevnim životom. On je postao učitelj plesa, dok je ona domaćica, a životna rutina prekida se samo svađama i burnom raspravom o tome koja je ptica pjevala u njihovoj prvoj noći, ševa ili slavuj.

U drami se pojavljuje i odgovorni za tadašnju situaciju, sam Shakespeare glavom i bradom, a je li tragična sudbina koju im je on namijenio možda ipak bolja od ove koju žive u Kishonovoj verziji, možete provjeriti u virovitičkom kazalištu u režiji Igora Goluba.

autorski tim
Ephraim Kishonautor teksta
Igor Golubkostimograf
Damir Gvojićoblikovatelj svjetla
Igor Karlićskladatelj

izvođači
Biserka VrbenskiDojilja
Goran KošiRomeo; Pater Lorenzo
Igor GolubWilliam Shakespeare
Vlasta GolubJulija; Lukrecija

Odgovori