Naslovnica > PREDSTAVE > Rita / Angelique

Rita / Angelique

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA: ,
OCJENA PUBLIKE:
12345
Kombinacija Donizetti/Ibert, Bogdanić/Sablić, Opera b.b./Madlenianum/INK/ZKL/HNK Varaždin progovara o - problematičnim suprugama...
autorski tim funkcija
Flora Došenprevoditelj
Aleksandar Denićscenograf
Goran Šaponjascenograf
Stefan Sablićredatelj
Vladimir Kranjčevićdirigent
Zora Mojsilović Popovićkostimograf
Michel Jean Veberautor libreta
Jacques Ibertskladatelj
Gustav Vaezautor libreta
Gaetano Donizettiskladatelj
Srđan Jovanovićoblikovatelj svjetla
Elvira Ulipkostimograf
Dinko Bogdanićkostimograf
Dinko Bogdanićredatelj
Dinko Bogdanićscenograf
Dario Družetaoblikovatelj svjetla

'Rita' je komična opera u jednome činu, skladatelja Gaetana Donizettija i libretista Gustava Vaeza,  premijerno je izvedena s velikim uspjehom u pariškoj Opéra Comique 1860., iako je dovršena 1841.

Rita je vlasnica gostionice te napasna i tiranska supruga plahome Beppu. Priča se zapliće kada u gostionicu dođe Gašpar, prvi Ritin muž za kojeg su svi vjerovali da se utopio, no zapravo je pobjegao u Kanadu. Gašpar je uvjeren da je  Rita umrla te dolazi po potvrdu o njezinoj smrti tako da  se on može ponovo vjenčati. Beppo u Gašparovom dolasku vidi mogućnost oslobođenja od braka s Ritom. Njih dvoje odluče se igrati, a pobjednik ostaje s Ritom. Obojica pokušavaju izgubiti, ali na kraju pobjeđuje Gašpar. Rita, koju je prije Gašpar tukao, sada odbija biti njegovom ženom. Gašpar, pretvarajući se da je izgubio ruku, nagovara Beppa da  proglasi svoju ljubav prema Riti i  namjeru da ostane njezin muž, a nakon što je postigao svoju svrhu, uzima svoju dozvolu za novi brak i napušta pomireni par.

'Angelique' je komična opera u jednom činu  Jacquesa Iberta, skladana je 1926., libreto je napisao Nino (pseudonim libretista Michela Jeana Vebera), a radnja opere događa se u Francuskoj. Mirnom i spokojnom Bonifaciju njegova supruga Angelique je prava muka te je odlučuje prodati. Nagovori je da sjedne pokraj prozora dok ispod objesi natpis 'Supruga za prodaju', te kupci dolaze: Talijan, Englez i  Crni šef... Oni se zaljubljuju u nju i pokušavaju je osvojiti, ali svi je nakon vremena provedenog s njom vrate natrag Bonifaciju koji u očaju poziva vraga da ga riješi žene. Vrag u oluji odvodi Angelique, no niti on ne može izdržati s njom te je vraća Bonifaciju. Angelique obećava Bonifaciju da će ga voljeti zauvijek te joj on oprašta svo zlo koje mu je nanijela. Zavjesa se spušta, ali iza nje odjekuje Bonifacijev glas koji govori da je Angelique još uvijek za prodaju.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE