Naslovnica > PREDSTAVE > Rigoletto

Rigoletto

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Tragična sudbina dvorske lude i njegove lijepe kćeri iz Italije seli u zagrebački HNK.

Režije Rigoletta prihvatio se Krešimir Dolenčić koji iza sebe ima tridesetak opernih režija. Između ostalih i Verdijevu Aidu koje je postavljao u Šangaju i Pekingu sa više od dvije tisuće sudionika. U zagrebačkom HNK trenutno su na repertoaru još dvije opere koje je Dolenčić režirao: Ero s onoga svijeta i Seviljski brijač.

Rigoletto je opera u tri čina nastala sredinom 19. stoljeća prema drami Victora Hugoa, Kralj se zabavlja. Drama je bila zabranjena nakon prve izvedbe jer su cenzori smatrali da tekst vrijeđa Kralja. Hugo je slučaj odveo na sud i unatoč tome što je izgubio a drama bila zabranjena idućih pedeset godina, dobio je mnogo pozitivnog publiciteta i zapamćen je kao borac za slobodu govora. Libreto je prema Hugovoj drami napisao Francesco Maria Piave i premjestio radnju iz Francuske u Italiju.

Verdi i Piave su usprkos mnogim problemima uzrokovanim izborom kontroverznog predloška i mukotrpnoj borbi s austrijskim cenzorima ipak uspjeli postaviti Rigoletta. Opera je praizvedena 1851. godine u Veneciji, a u Zagrebu je premijerno izvedena već 1873.

Giuseppe Verdi je osim Rigoletta skladao i mnoge druge opere koje su doživjele veliki uspjeh, kao što su Nabucco, La Traviata, Aida i Falstaff. Piave je osim za Rigoletto napisao libreta za još devet Verdijevih opera.

Rigoletto je priča o grbavcu, dvorskoj ludi Vojvode, beskrupuloznog zavodnika u kojeg se između ostalih zaljubljuje i Gilda, jedina Rigolettova kćer. Unatoč tome što je Rigoletto svim silama pokušavao zaštititi kćer od Vojvodinog zavođenja (ide toliko daleko da je drži skrivenu u kući i pušta je jedino u crkvu), Vojvoda na kraju ipak nađe put do Gildina srca. Zbog čega Gilda na kraju tragično skonča.

Kako Rigoletto izgleda u režiji Jean-Pierre Ponella i interpretaciji Luciana Pavarottija, možete provjeriti u našoj Videoteci.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter