Naslovnica > PREDSTAVE > Falsifikator (bdp)

Falsifikator (bdp)

PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Na 34. Danima satire gostuje Beogradsko dramsko pozorište s predstavom 'Falsifikator' autora teksta i redatelja Gorana Markovića.
autorski tim funkcija
Maša Stokićdramaturg
Miodrag Tabačkiscenograf
Zoran Simjanovićskladatelj
Goran Markovićautor teksta
Goran Markovićredatelj

Predstava 'Falsifikator', crna komedija koja tematizira pad Jugoslavije i osobni pad naslovnog junaka nastala je u sklopu međunarodnog kazališnog projekta 'Poslije pada'. Projekt je  inicirao 'Goethe institut' koji je u 15 različitih europskih zemalja angažirao dramske pisce da napišu 17 dramskih tekstova u kojima se ocrtvaju društveno-političke  promjene u njihovim zemljama koje su se dogodile nakon pada Berlinskog zida, odnosno nakon listopada 1989. U projektu je sudjelovalo i Beogradsko dramsko pozorište. Glavno pitanje cijeloga projekta bilo je: 'kako europski dramski pisci doživljavaju pad Berlinskog zida i kraj Hladnog rata, što se promijenilo i kako su se njihove zemlje – društvo, socijalni i državni sistem, uklopili u novi svjetski poredak'. Dramski pisci su svoje drame mogli graditi oko jedne od tri ponuđene teme, pad Zida, pad čovjeka (o čemu je riječ u 'Falsifikatoru') ili referiranje na istoimeni dramski tekst Arthura Millera.


isječak iz predstave

Autor teksta i redatelj Goran Marković o predstavi govori:
'Već duže, zapravo od početka raspada Jugoslavije, pitam se: Da li je ta zemlja uopće postojala? Iako je većina od nas rođena u državi koja je nosila to ime, mnogi je smatrali domovinom, voljeli je, ostaje otvoreno pitanje da li se radilo o fantomu, prividu ili nečem što je zaista imalo smisao, razlog postojanja. “Falsifikator”, naravno, ne nudi eksplicitni odgovor na to pitanje. Ali ovaj komad bi možda u nama mogao pokrenuti niz uspomena, izbljeđenih sjećanja na žar ukoji smo u sebi nosili, na vrijeme velikih iluzija i lažnih nada. Na doba koje je, danas to znamo, bilo ispunjeno fatamorganama i izmišljenim vrijednostima; ali, u isto vrijeme, satkano od mnogo ljubavi  koje su nas, kao nekakvi iluzionisti, hipnotizirane vodili kroz taj nepostojeći raj. Samo najpametniji i najupućeniji su već onda znali o čemu je riječ. Mi, ostali, živjeli smo utamničeni između zidova koje je podigla naša naivnost i slijepa vjera u ljudsku dobrotu.'

Goran Marković rođen je 1946.u Beogradu, završava filmsku režiju u Pragu te snima dokumentarne i igrane fimove, među kojima su 'Nacionalna klasa', 'Majstori, majstori',  'Tajvanska kanasta',  'Sabirni centar', 'Tito i ja', 'Srbija godine nulte',  'Turneja'... Režirao je i za kazalište, neki od dramskih tekstova koje je napisao su 'Turneja', 'Parovi''Pandorina kutija' i 'Delirijum tremens', redoviti je profesor na Fakultetu dramske umetnosti u Beogradu.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE