Login za korisnike

Potomci uškopljenog admirala

Kineskog admirala u potrazi za slobodom utjelovljuju marionete japanskih lutkara.

***

Zheng He (1371.–1435.) slavni je kineski moreplovac iz razdoblja dinastije Ming koji je singapurskom dramatičaru Kuo Pao Kunu (1939.-2002.)  poslužio kao glavni protagonist drame. Mladi Zheng He uhapšen je tijekom dinastičkih ratova i sa jedanaest godina postao je eunuh u službi cara, ubrzo postavši carskim savjetnikom, a zatim i admiralom čija je flota oplovila i kartirala obale Azije i Europe. U Kini je 11. srpnja dan posvećen uspomeni na Zheng Heovo prvo putovanje.

Kineski moreplovac dopolovit će s japanskom lutkarskom skupinom Youkiza u obliku marionete, a na Eurokazu će drama imati svoju europsku premijeru. 'Potomke uškopljenog generala' opisuju kao šokantnu predstavu nabijenu bijesom izazvanim oblikom koji je život poprimio u suvremenim liberalnim demokracijama. Glavni lik, smjeli avanturist, shvaća da je život negdje drugdje, a predstavi poseban moment daje činjenica da priču o slobodi utjelovljuju marionete. Autoru teksta Kuo Pao Kunu je zbog rigorozne cenzure kineskih vlasti i četverogodišnjeg kućnog pritvora tematika nedostatka slobode vrlo bliska.

Marionetsko kazalište Youkiza (osnovano 1635.) najstariji je japanski i ugledni svjetski lutkarski teatar koji je do savršenstva razvio tehniku bunraku lutke. U novije vrijeme osuvremenjuju repertoar predstavama koje nastaju u suradnji s europskim redateljima, a ovaj je put to  Frédéric Fisbach.


Odgovori