Naslovnica > PREDSTAVE > Potomci uškopljenog admirala

Potomci uškopljenog admirala

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Kineskog admirala u potrazi za slobodom utjelovljuju marionete japanskih lutkara.
autorski tim funkcija
Kuo Pao Kunautor
Laurent P. Bergerkostimograf
Laurent P. Bergerscenograf
Laurent P. Bergeroblikovatelj svjetla
Frédéric Fisbachredatelj

Zheng He (1371.–1435.) slavni je kineski moreplovac iz razdoblja dinastije Ming koji je singapurskom dramatičaru Kuo Pao Kunu (1939.-2002.)  poslužio kao glavni protagonist drame. Mladi Zheng He uhapšen je tijekom dinastičkih ratova i sa jedanaest godina postao je eunuh u službi cara, ubrzo postavši carskim savjetnikom, a zatim i admiralom čija je flota oplovila i kartirala obale Azije i Europe. U Kini je 11. srpnja dan posvećen uspomeni na Zheng Heovo prvo putovanje.

Kineski moreplovac dopolovit će s japanskom lutkarskom skupinom Youkiza u obliku marionete, a na Eurokazu će drama imati svoju europsku premijeru. 'Potomke uškopljenog generala' opisuju kao šokantnu predstavu nabijenu bijesom izazvanim oblikom koji je život poprimio u suvremenim liberalnim demokracijama. Glavni lik, smjeli avanturist, shvaća da je život negdje drugdje, a predstavi poseban moment daje činjenica da priču o slobodi utjelovljuju marionete. Autoru teksta Kuo Pao Kunu je zbog rigorozne cenzure kineskih vlasti i četverogodišnjeg kućnog pritvora tematika nedostatka slobode vrlo bliska.

Marionetsko kazalište Youkiza (osnovano 1635.) najstariji je japanski i ugledni svjetski lutkarski teatar koji je do savršenstva razvio tehniku bunraku lutke. U novije vrijeme osuvremenjuju repertoar predstavama koje nastaju u suradnji s europskim redateljima, a ovaj je put to  Frédéric Fisbach.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter