Login za korisnike

Proklet bio izdajica svoje domovine

Frljić i Slovenci nisu za mlađe od 16!

***

Na 17. Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci gostuje Slovensko mladinsko gledališče s predstavom koju je režirao Oliver Frljić.

Frljića više doista ne treba posebno predstavljati, ali zato ćemo vas malo pobliže upoznati sa Slovenskim mladinskim gledališčem. Kazalište je osnovano 1955. i bilo je prvo kazalište za djecu i mladež u Sloveniji. Danas ima drugačiji stil i drugačiju ciljanu publiku pa je tako njihovu predstavu Amado mio imala prilike vidjeti publika Zagreb Queera.

Proklet bio izdajica svoje zemlje je stih iz nekadašnje jugoslavenske himne. Frljićev autorski projekt govori o životu i smrti, mržnji i ljubavi, u okviru, kako se iz naslova može zaključiti, bivše Jugoslavije. Sam Frljić o predstavi kaže sljedeće: 'Ideja je bila pozabaviti se društvenom stvarnošću u Sloveniji, a tema su ksenofobija i nacionalizam iako su mi rekli da toga u Sloveniji nema.’ No kao što znamo, nijedna zajednica nije cijepljena od takvih fenomena. Frljić u svojoj predstavi štošta spočitava Sloveniji; od nesudjelovanja u ratu do Europske unije.

Na službenoj stranici kazališta piše; predstava se ne preporuča mlađima od 16 godina, a upozoravamo i na višestruku glasnu upotrebu vatrenog oružja.


Odgovori