Naslovnica > PREDSTAVE > Proklet bio izdajica svoje domovine

Proklet bio izdajica svoje domovine

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Frljić i Slovenci nisu za mlađe od 16!
autorski tim funkcija
Matjaž Faričautor scenskog pokreta
Matjaž Faričasistent redatelja
Tomaž Toporišičdramaturg
Oliver Frljićautor
Oliver Frljićredatelj
Oliver Frljićscenograf
Oliver Frljićkostimograf
Oliver Frljićoblikovatelj svjetla
Borut Šeparovićdramaturg

Na 17. Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci gostuje Slovensko mladinsko gledališče s predstavom koju je režirao Oliver Frljić.

Frljića više doista ne treba posebno predstavljati, ali zato ćemo vas malo pobliže upoznati sa Slovenskim mladinskim gledališčem. Kazalište je osnovano 1955. i bilo je prvo kazalište za djecu i mladež u Sloveniji. Danas ima drugačiji stil i drugačiju ciljanu publiku pa je tako njihovu predstavu Amado mio imala prilike vidjeti publika Zagreb Queera.

Proklet bio izdajica svoje zemlje je stih iz nekadašnje jugoslavenske himne. Frljićev autorski projekt govori o životu i smrti, mržnji i ljubavi, u okviru, kako se iz naslova može zaključiti, bivše Jugoslavije. Sam Frljić o predstavi kaže sljedeće: 'Ideja je bila pozabaviti se društvenom stvarnošću u Sloveniji, a tema su ksenofobija i nacionalizam iako su mi rekli da toga u Sloveniji nema.’ No kao što znamo, nijedna zajednica nije cijepljena od takvih fenomena. Frljić u svojoj predstavi štošta spočitava Sloveniji; od nesudjelovanja u ratu do Europske unije.

Na službenoj stranici kazališta piše; predstava se ne preporuča mlađima od 16 godina, a upozoravamo i na višestruku glasnu upotrebu vatrenog oružja.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter