Naslovnica > VIJESTI > INFO > Tjedni TV pregled br.18/2010

Tjedni TV pregled br.18/2010

Ljubitelji opere ovaj tjedan će doći na svoje jer će povodom europskih dana opere biti prikazane 'Traviata' s glavnog kolodvora u Zürichu, live prijenos 'Don Quichottea' iz Bruxellesa, Wagnerov 'Tanhaüser'... Uz to, pogledajte dramu 'Mamino srce' J.P.Kamova, dokumentarac o Peri Kvrgiću i još puno toga.
Share on facebook
Share on twitter

Prokofjev, nedovršeni dnevnik
Ponedjeljak/03.05./ 10:00/ ARTE
Petak/07.05./05:00/ ARTE

Repriza dokumentarnog  film o poznatom ruskom i ukrainskom skladatelju 20. stoljeća Sergeju Sergejeviču Prokofjevom ( 23.04.1891., Snocivka -05.03.1953, Moskva). Osim što je bio odličan skladatelj više detalja o njegovom privatnom životu i radu nije bilo poznato do nedavnog otkriča njegovoga dnevnika. S.S. Prokofjev je iz Rusije otišao odmah po završetku Oktobarske revolucije te skladao i živio u Europi i SAD-u dok je svijet iznenadio povratkom u Rusiju 1932. Skladao je opere ‘Kockar’, ‘Vjenčanje u samostanu’, ‘Rat i mir’ te ‘Ljubav za tri naranče’ i ‘Plameni anđeo’ iz kojih  će isječci biti prikazani u ovom dokumentarnom filmu. Osim operom, kazalište je zadužio poznatim baletima: Romeo i Julija‘ te Pepeljuga‘.  Surađivao je i s poznatim ruskim filmskim redateljem S. Ejzenštajnom kojem je skladao glazbu za filmove ‘Aleksandar Nevski’ i ‘Ivan Grozni’. U dokumetnarnom filmu osim novotkrivnog dnevnika bit će prikazani razgovori s njegovim sinom i unukom te kustosima Prokofijevoga arhiva.

Alain Platel: Pitie (Smiluj se) u Kinšasi
Ponedjeljak /03.05./ 22:15/ ARTE

Belgijski koreograf  Alain Platel, skladatelj Fabrizio Cassol i njegova skupina ' Les Ballets C. de la B.'   su s predstavom  'Pitie' imali preko 100 nastupa po cijelome svijetu, a ovo je snimka iz Kinšase u Kongu, posljednjeg njihovog  nastupa na toj turneji. Predstava se bavi milosrđem i nastala je na temelju  'Muke po Mateju' J. S. Bacha. Fabrizio Cassol skladao je originalnu glazbu iako postoje melodije  koje je povezuju s Bachovim djelom. U ovoj izvedbi plesačka tijela se trzaju i vuku te habaju jedni uz druge, kao da se žele riješti vlastitoga tijela, time se postižu intenzivna emocionalna stanja te odašilju krik za više milosrđa i sućuti. Platel je rođen 09.04.1956 u Ghentu, u Belgiji. 1984. godine  je osnovao zajedno s drugim redateljima i koreografima plesni kolektiv 'Les Ballets C. de la B.'  Predstava 'Lets op Bach' im je donijela međunarodni uspijeh. 2001. je dobio nagradu Europskog kazališta za životno djelo. 'Pitie'  je premijerno prikazan u rujnu 2008. na  trijenalu u Ruhru u Bochumu. Najnovija predstava Alaina Platela  'Out of context' izvedena je u siječnju u 'Kaaitheater' u Bruxellesu.

Nijinsky & Neumeier
Ponedjeljak/03.05./03:00/ ARTE

Dokumentarni film o ocu  modernoga baleta Vaslawu Nižinskom i njegovom utjecaju  na Johna  Neumeiera, glavnog koreografa i umjetničkog  ravnatelja baleta iz Hamburga. Vaslaw Nižinski gostovao je po prvi put u Parizu 19. 05. 1909. s ‘Ballets Russes’, i to je gostovanje proglašeno rođenjem modernog baleta. John Neumeier je u čast 100-te obljetnice ‘Ballets Russes’ napravio  tri koreografije  posvećene Nižinskome: ‘Vaslaw’ (1979.), ‘Nižinski’ (2000.) i ‘Le Pavillon d’Armide’ (2009.). Tada je prikazana i velika zbirka ‘Nižinski’ koja ovog koreografa prikazuje kao slikara. U dokumentarnom filmu bit će prikazani isječci iz Neumeierovih koregrafija te navodi iz autobiografije  Nižinskog prikazane kao u imaginarni dijalog s  njegovim duhovnim nasljednikom Johnom Neumeierom.

U potrazi za glumcem Negromantom-Pero Kvrgić
Četvrtak/06.05./15:35/ HRT 1
Četvrtak/ 06.05./04:35/ HRT 1

Ovaj  dokumentaran film snimljen je  2007. u povodu 80. rođendana poznatog glumca Pere Kvrgića. Pero Kvrgić  rođen je 4. ožujka 1927. u  Srpskim Moravicama. Upisuje Zemaljsku glumačku školu u Zagrebu, no nakratko jer već 1944. sa sedamnaest godina radi s partizanskim glumačkim skupinama Ivan Goran Kovačić i August Cesarec. Uloga  po kojoj je postao poznat je Pomet u predstavi 'Dundo Maroje' u režiji Mladena Škiljana 1955., u kojoj se  Držićev Negromant Dugi Nos, spojio s likom Pometa. Od 1950. do 1954. član je ansambla HNK-a u Zagrebu, na neko vrijeme odlazi u dramsko kazalište Gavella potom se vraća u ansambl HNK-a u Zagrebu gdje ostaje do umirovljenja. U svojoj dugačkoj glumačkoj karijeri ostavario je mnogobrojne uloge među kojima su Pomet, Dundo Maroje, Zlatikum, Arkulin, Negromant, Staniša, Gulisava Hrvat...

Traviata na glavnom kolodvoru u Zürichu
Subota/08.05./09:50/ ARTE

Snimka sad već legendarne izvedbe 'La Traviate' na glavnome kolodvoru Zürichu o kojoj smo već pisali ovdje. 30. 09. 2008. željeznički kolodvor pretvoren  je u pozornicu za ovu Verdijevu operu osim izvedbe uživo gledatelji su mogli pratiti i izravan televizijski prijenos. Opera je postavljena na različitim lokacijama glavnog kolodvora: u glavnoj dvorani, u kafićima,  na peronima. Naslovnu ulogu pjeva Eva Mei, dok Vittorio Grigolo pjeva ulogu Alfreda Germonta i Angelo Veccia nastupa u ulozi  Giorgia Germont.  Režiju potpisju  Adrian Marthaler dok zborom i okrestrom ' Opernhaus Zürich' ravna maestro Paolo Carignani.

Ivan Slamnig: Profesor latinskoga
Subota/08.05./12:45/ HRT 2

U režiji Zvonimira Bajsića Špiro Guberina glumi profesora latinskog koji potaknut pojavom lijepe djevojke u hodniku vlaka započinje svoju priču suputnicima o ljubavi prema latinskome jeziku i nevoljama koje ima s jednom lijepom učenicom. Na tu pripovijest se nadovezuju stvarni hrvatski književnci Ivan Kušan i Ivica Ivanac i njihov njemački kolega Benno Meyer-Wehlack, koji se vraćaju s međunarodnog skupa književnika i prevoditelja.

Emisija 'Noć' na specijalnom zadatku: Don Giovanni, W.A. Mozart
Subota/ 08.05/ 15:05/ARTE

Emisija se bavi problemom  snimanja izvedbe opere za televiziju. Francuski redatelj Paul Ouazan postavlja pitanja  Yoshiju Oïdi koji režirao prijenos Mozertove operu  'Don Giovanni' za televiziju. Neka od pitanja su  kako uspijeva od snimke opere na televiziji napraviti  događaj, a samo pasivno snimati  igru na pozornici koja ima vlastite  prostorne, emocionalne i glazbene zakonitosti.  Kako postići da snimka opere bude jednako zanimljiva televizijskim gledateljima kao i gledateljima u kazalištu?

Uživo iz Bruxellesa: Don Quichotte
Subota/08.05./20:25/ ARTE

Izravan prijenos opere ' Don Quichotte' francuskog skladatelja Julesa Masseneta (1842-1912) iz 'Théâtre de la Monnaie' u Bruxellesu, u režiji Laurenta Pelly te oproštajni nastup hvaljenog basa José van Dama od pozornice u Bruxellesu. U ovoj izvedbi orkestrom ravna maestro Marc Minkowski.

J.P.Kamov: Mamino srce                      
Subota/08.05./ 01:00/ HRT 2
Stotu obljetnicu smrti mladog i pobunjenog književnika Janka Polića Kamova, HRT obilježava snimkom predstave iz kazališta Marin Držić iz Dubrovnika iz 1984.

Opera box
Nedjelja/09.05./09:25/ HRT 1


R.Wagner: Tanhaüser
Nedjelja/09.05./09:45/ ARTE

Snimka romantične opere ' Tanhaüser R.Wagnera odigrane 'Festspielhausu' u  Baden-Badenu, 2008. Režija Nikolaus Lehnhoffa se bazira na pariškoj verziji ove opere koja je proširena baletnim scenama. Operu 'Tannhäuser' Richard Wagner skladao  je 1845., on sam potpisuje i libreto. Opera je praizvedenau Dresdenu 19. 10.1945. Ime naslovnog  lika je preuzeto od  njemačkog trubadura Tannhäusera koji je je živio u srednjem vijeku. Wagner  ga je povezao s pjevačkim natjecanjem u  Wartburgu.  U ovoj izvedbi njemačkim simfonijskim orkestarom  iz Berlin ravna švicarski dirigent Philippe Jordan, dok u ulozi  Tannhäuser nastupa Robert GambillCamilla Nylund pjeva ulogu Elisabeth i Waltraud Meier je u ulozi Venere.

Maria Callas u Parizu
Nedjelja/09.05./19:15/ ARTE

Pariz je vrlo kasno postao  postaja  međunarodne karijere Marie Callas. 19.12. 1958 Maria Callas je imala  svoj debi u Parizu na gala koncertu u Pariškoj operi, dok je drugim zemljama već odavno postala svjetski poznata. Godina 1958. je počela vrlo loše za pjevačicu, početkom siječnja u  Rimu pri izvedbi  'Norme' u nazočnosti talijanskoga predsjednika se nakon prvog čina nije vratila  na pozornicu, uz obrazloženje da je bolesna. Tada  je bila kritizirana od javnosti i tiska,  te je došlo je do skandala. Nakon povratka s američke turneje njezin  raspored je bio prazan - osim nastupa u Parizu. Koncert je prenosila Eurovizija tako ga je pogledalo više od 100 milijuna gledatelja.

Zbogom moja konkubino
Nedjelja/09.05./20:15/ ARTE

Kina postaje mjesto susreta tradicije i suvremenosti. Jedna od tradicionalnih institucija je Pekinška Opera. Stoljećima se u vlastito umjetničko djelo sjedinjuju  mjuzikl , akrobacije  i kineske borilačkih vještine. Radnja filma o kineskoj operi zbiva se 1924. u Pekingu, mali i osjetljiv Douzi učenik u školi opere. Za vrijeme napornih treninga, našao je u velikome Shitou prijatelja i zaštitnika. Budući da su u Pekinškoj operi, ženske uloge namijenjene muškaracima, Douzi dobiva u popularnom komadu ulogu konkubine, a Shitou igra njegovog ljubavnika. Njihov nastup od oboje stvara zvijezde. Jedan od najpoznatijih i najpopularnijih pjesama tog doba, 'Zbogom, konkubino' to  je priča o kralju Chu, koju pripovijeda  njegova konkubina Yu uoči poraza na bojnom polju.  Douzi je odabran za  uloge Yu konkubine, dok Shitou dobiva ulogu kralja Chu. Kako će se to kasnije odraziti njihov život i prijateljstvo pogledajte u nedjelju navečer.

Djeca Pekinške opere
Nedjelja/09.05./23:00/ ARTE

Pekinška operna škola u glavnom gradu Kine je najvažnija  umjetničke škola te ogromne zemlje. Po prvi put je  filmskoj  ekipe bilo dozvoljeno da promatra i snima studenate i nastavnike u borilačkih vještina, pjevanju, probama i nastupima. Vojna disciplina i stoljetna tradicija obrazovanja osiguravaju visoka razinu znanja i vještine učenika, ali ne postanu svi diplomanti  kasnije  zvijezde Opere u Pekingu. Kamera prati nekoliko djece i njihovih nastavnika  jedan dan od zore do mraka.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI