Naslovnica > PREDSTAVE > Bones – hommage za dvije bakice

Bones – hommage za dvije bakice

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Jedna švelja i jedna tkalja, dvije žene iz Hrvatske i Njemačke, te njihove unuke, dvije koreografkinje i izvedbene umjetnice, otvaraju diskusiju o novim mogućnostima jednog odnosa, intencijama same izvedbe, tjelesnim identitetima i nasljedstvu...
autorski tim funkcija
Jule Flierlautor
Jule Flierlkoreograf
Jule Flierlscenograf
Jule Flierl
Katharina Müllerkostimograf
Jule Flierlautor teksta
Sanja Tropp Frühwaldautor
Sanja Tropp Frühwaldkoreograf
Sanja Tropp Frühwaldautor teksta
Damir Šimunovićodabir glazbe
Damir Šimunovićoblikovatelj zvuka

Sanja Tropp Frühwald (VRUM, Zagreb, Hrvatska) i Jule Flierl (Berlin, Njemačka) svojim novim projektom stvaraju nadrealan svijet inspiriran radovima Renea Magrittea, svijet fragmenata koji nameću pitanja o konstrukcijama vlastitih identiteta, familijarnim vezama i stereotipima o mladosti i starosti. Službena najava kaže:

Igraći prostor interdisciplinarnog projekta "Bones" pruža mogućnost za susret koji se nikada nije dogodio - dvije bake, čije se životne priče vežu kroz pripadnost generaciji koja je preživjela i proživjela velike promjene 20. stoljeća: fašizam, socijalizam, a sada svjedoči i na vlastitoj koži osjeća propast kapitalizma. Njihove priče nagrižene su zaboravom, njihova tijela nose teret vremena.

Jedna švelja i jedna tkalja, dvije žene, iz Hrvatske i Njemačke, titraju prostorom u oblicima svjetla, otvarajući dijalog sa izvođačicama, svojim unukama.

Dvije koreografkinje i izvedbene umjetnice kroz projekt "Bones" otvaraju diskusiju o novim mogućnostima jednog odnosa, intencijama same izvedbe, tjelesnim identitetima i nasljedstvu, te o načinima tretiranja izvedbenog i tijela koje se glasa. Pitanja proizašla iz umjetničkog dijaloga prelaze granice plesne i kazališne izvedbe.

Baza istraživanja su specifična tijela četiri protagonistice, a tijek samog procesa pretpostavlja kontra pozicioniranje romantiziranih slika bakica sa tjelesnim realitetima starenja, ženstvenosti, požrtvovnosti, ljubavi, identifikacije, bolesti, suočavanja sa smrti...

Nakon premijere u Zagrebačkom plesnom centru, slijede austrijska premijera 22.4. u Salzburgu, te 4 izvedbe u Berlinu, sa njemačkom premijerom 23.4. i izvedbom na festivalu "Tanz! Heilbronn" u Kammerspiele u Heilbronnu.

***

Sanja Tropp Frühwald koreografkinja, autorica i plesačica, diplomirala je suvremeni ples  na Eksperimentalnoj plesnoj akademiji u Salzburgu (SEADu). Studirala je također na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, te završava školu govorništva Sveučilišta u Zagrebu. Radila je s nizom domaćih i stranih koreografa (Tanja Zgonc, Bad Co., Charles Linehan, Matej Kejžar, Ted Stoffer, Matsune&Subal, Eileen Standley, Ori Flomin, Bad Co., Saša Božić…), te je autorica niza plesnih projekata (Jutro; Ptice, ptice, ptice; Flutter; Moving south; Almost; Something to do with death; Museum of movement no.8; Tainted, Vanishing acts, Premijera…) predstavljenih u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Slovačkoj, Austriji, Njemačkoj, Švedskoj, Finskoj, Italiji, Portugalu, Poljskoj, Španjolskoj, Nizozemskoj, Engleskoj, Litvi, Armeniji i Argentini. Više puta je nagrađivana za svoj rad, na domaćim i na festivalima u inozemstvu, te je 2005. predstavnica Hrvatske na Bienalu mladih umjetnika Evrope i Mediterana. Dobitnica je stipendije programa DanceWeb ‘07 u Beču, te je proglašena najboljom mladom koreografkinjom Hrvatske za 2007. godinu na Platformi mladih koreografa. 2009. godine hrvatska je predstavnica u međunarodnom koreografskom projektu Choreoroam. Suosnivačica je nekoliko nevladinih organizacija koje se bave plesom, kazalištem i alternativnom kulturom (EkS scena, Zagreb; Autonomna tvornica kulture, Zagreb;  Tanzbüro, Salzburg). Bavi se pedagoškim radom, vodi radionice suvremene plesne tehnike i improvizacije/kompozicije sirom Hrvatske i u inozemstvu, te je predavala i na sveučilištu Mozarteum i ORFF institutu u Salzburgu kao gostujuća docentica za suvremenu plesnu tehniku i scenski pokret. 2009. godine pokreće i selektira plesni program na Danima suvremenog plesa i performansa  u Varaždinu. Radi kao DJ, te je umjetnička voditeljica performance kolektiva VRUM.

Jule Flierl rođena je 1982. u Istočnom Berlinu. Od dvanaeste godine sudjeluje kao izvođačica u plesnim projektima i kratkim filmovima. Rane utjecaje pripisuje fizičkom teatru, Butoh plesu i improvizaciji. 2000. godine predstavlja svoju prvu koreografiju na Youth dance festivalu u Berlinu. 2001. dobija glavnu ulogu u u cjelovečernjem njemačkom filmu "Führer Ex" redatelja Winfrieda Bonengela. Studirala je na Salzburškoj eksperimentalnoj plesnoj akademiji, na kojoj je kao plesačica i koreografkinja dilomirala 2008. Koreografijom se aktivno bavi od 2001. godine, a odonda je surađivala s brojnim umjetnicima kao što su skladatelji Agustin-Castilla-Avilla i Marios Joannou Elia, glazbenici iz skupine Miscelanea Guitar Quartett, slikarica Ines Ruess...

Njezin koreografski rad temelji se na povezivanju suvremene plesne umjetnosti i rada sa glasom, a u protekle dvije godine predstavlja  ga kroz radove Happiness is a war...m gun 1 i 2, izvedene u Austriji, Sloveniji, Njemačkoj, Poljskoj i Italiji.

Odgovori

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE