Login za korisnike

Bones – hommage za dvije bakice

Jedna švelja i jedna tkalja, dvije žene iz Hrvatske i Njemačke, te njihove unuke, dvije koreografkinje i izvedbene umjetnice, otvaraju diskusiju o novim mogućnostima jednog odnosa, intencijama same izvedbe, tjelesnim identitetima i nasljedstvu…

***

Sanja Tropp Frühwald (VRUM, Zagreb, Hrvatska) i Jule Flierl (Berlin, Njemačka) svojim novim projektom stvaraju nadrealan svijet inspiriran radovima Renea Magrittea, svijet fragmenata koji nameću pitanja o konstrukcijama vlastitih identiteta, familijarnim vezama i stereotipima o mladosti i starosti. Službena najava kaže:

Igraći prostor interdisciplinarnog projekta "Bones" pruža mogućnost za susret koji se nikada nije dogodio - dvije bake, čije se životne priče vežu kroz pripadnost generaciji koja je preživjela i proživjela velike promjene 20. stoljeća: fašizam, socijalizam, a sada svjedoči i na vlastitoj koži osjeća propast kapitalizma. Njihove priče nagrižene su zaboravom, njihova tijela nose teret vremena.

Jedna švelja i jedna tkalja, dvije žene, iz Hrvatske i Njemačke, titraju prostorom u oblicima svjetla, otvarajući dijalog sa izvođačicama, svojim unukama.

Dvije koreografkinje i izvedbene umjetnice kroz projekt "Bones" otvaraju diskusiju o novim mogućnostima jednog odnosa, intencijama same izvedbe, tjelesnim identitetima i nasljedstvu, te o načinima tretiranja izvedbenog i tijela koje se glasa. Pitanja proizašla iz umjetničkog dijaloga prelaze granice plesne i kazališne izvedbe.

Baza istraživanja su specifična tijela četiri protagonistice, a tijek samog procesa pretpostavlja kontra pozicioniranje romantiziranih slika bakica sa tjelesnim realitetima starenja, ženstvenosti, požrtvovnosti, ljubavi, identifikacije, bolesti, suočavanja sa smrti...

Nakon premijere u Zagrebačkom plesnom centru, slijede austrijska premijera 22.4. u Salzburgu, te 4 izvedbe u Berlinu, sa njemačkom premijerom 23.4. i izvedbom na festivalu "Tanz! Heilbronn" u Kammerspiele u Heilbronnu.

***

Sanja Tropp Frühwald koreografkinja, autorica i plesačica, diplomirala je suvremeni ples  na Eksperimentalnoj plesnoj akademiji u Salzburgu (SEADu). Studirala je također na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, te završava školu govorništva Sveučilišta u Zagrebu. Radila je s nizom domaćih i stranih koreografa (Tanja Zgonc, Bad Co., Charles Linehan, Matej Kejžar, Ted Stoffer, Matsune&Subal, Eileen Standley, Ori Flomin, Bad Co., Saša Božić…), te je autorica niza plesnih projekata (Jutro; Ptice, ptice, ptice; Flutter; Moving south; Almost; Something to do with death; Museum of movement no.8; Tainted, Vanishing acts, Premijera…) predstavljenih u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Slovačkoj, Austriji, Njemačkoj, Švedskoj, Finskoj, Italiji, Portugalu, Poljskoj, Španjolskoj, Nizozemskoj, Engleskoj, Litvi, Armeniji i Argentini. Više puta je nagrađivana za svoj rad, na domaćim i na festivalima u inozemstvu, te je 2005. predstavnica Hrvatske na Bienalu mladih umjetnika Evrope i Mediterana. Dobitnica je stipendije programa DanceWeb ‘07 u Beču, te je proglašena najboljom mladom koreografkinjom Hrvatske za 2007. godinu na Platformi mladih koreografa. 2009. godine hrvatska je predstavnica u međunarodnom koreografskom projektu Choreoroam. Suosnivačica je nekoliko nevladinih organizacija koje se bave plesom, kazalištem i alternativnom kulturom (EkS scena, Zagreb; Autonomna tvornica kulture, Zagreb;  Tanzbüro, Salzburg). Bavi se pedagoškim radom, vodi radionice suvremene plesne tehnike i improvizacije/kompozicije sirom Hrvatske i u inozemstvu, te je predavala i na sveučilištu Mozarteum i ORFF institutu u Salzburgu kao gostujuća docentica za suvremenu plesnu tehniku i scenski pokret. 2009. godine pokreće i selektira plesni program na Danima suvremenog plesa i performansa  u Varaždinu. Radi kao DJ, te je umjetnička voditeljica performance kolektiva VRUM.

Jule Flierl rođena je 1982. u Istočnom Berlinu. Od dvanaeste godine sudjeluje kao izvođačica u plesnim projektima i kratkim filmovima. Rane utjecaje pripisuje fizičkom teatru, Butoh plesu i improvizaciji. 2000. godine predstavlja svoju prvu koreografiju na Youth dance festivalu u Berlinu. 2001. dobija glavnu ulogu u u cjelovečernjem njemačkom filmu "Führer Ex" redatelja Winfrieda Bonengela. Studirala je na Salzburškoj eksperimentalnoj plesnoj akademiji, na kojoj je kao plesačica i koreografkinja dilomirala 2008. Koreografijom se aktivno bavi od 2001. godine, a odonda je surađivala s brojnim umjetnicima kao što su skladatelji Agustin-Castilla-Avilla i Marios Joannou Elia, glazbenici iz skupine Miscelanea Guitar Quartett, slikarica Ines Ruess...

Njezin koreografski rad temelji se na povezivanju suvremene plesne umjetnosti i rada sa glasom, a u protekle dvije godine predstavlja  ga kroz radove Happiness is a war...m gun 1 i 2, izvedene u Austriji, Sloveniji, Njemačkoj, Poljskoj i Italiji.


Odgovori