Naslovnica > PREDSTAVE > Disleksija

Disleksija

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Disleksični stand-up o problemu komunikacije u kojem se suvremena filozofska misao susreće s ikonama klasičnog Hollywooda, i to još nije sve...
autorski tim funkcija
Igor Zelićoblikovatelj svjetla
Irena Čurikautor teksta
Irena Čurikdramaturg
Irena Čurikredatelj

Irena Čurik je dramaturginja, te kazališna i radijska autorica mlađe generacije koja je redovitoj publici Teatra &td i posjetiteljima programa Kulture promjene već poznata zahvaljujući svom tekstu Je n'ais plus d'idées kojeg je, u suradnji s Anicom Tomić i Jelenom Kovačić, postavila za Dan žena 2008. godine. Također, jedna je od inicijatora projekata Noćni Lab, LabFEst i Škripultura, a suradnica je Radija SC i Trećeg programa HR. U svom najnovijem projektu Disleksija, osim za tekst zaslužna je i za režiju.

Pojam disleksije, inače vrste poremećaja u čitanju, pisanju i govorenju, autorici je poslužio kao metafora za problem komunikacije i interakcije sa suvremenim svijetom. Otvara se problem samodefiniranja likova kroz pitanje tko je uistinu disleksičan - oni ili svijet u kojem su izgubljeni. Kroz potragu za odgovorom likovi u sebi otkrivaju mnogostrukost ličnosti koja utjecaje djelomično crpi iz svijeta pop kulture: od holivudskih ikona poput Johna Waynea, Buda Spencera i Deana Martina, televizijskih idola, čak i vicomata. Tome je suprotstavljen filozofski diskurs proizašao iz misli Heideggera, Wittgensteina i Deleuzea koji se bavi paradoksom istovremenog trajanja stvarnosti u nama i oko nas. A ako vam taj spoj još nije dovoljno intrigantan, možda će vas zainteresirati podatak da je sve skupa postavljeno u formi stand-up komedije, izvedbenom obliku koji se ponudio kao odluka nakon spoznaje da je nemoguće osloboditi se od zamršenosti komunikacije, čak i na onom svakodnevnom, banalnom nivou.

Ovom eklektičnom spoju formi pridružena je i popratna izložba fotografija Igora Zelića, dizajnera svjetla predstave i apsolventa filmskog i tv snimanja na zagrebačkoj ADU. Riječ je o šest fotografija koje će biti izložene na neuobičajenim, negalerijskim mjestima na taj način komunicirajući pomoću novih vizualnih i značenjskih struktura.

Premijera predstave, kao i otvorenje izložbe, dogodit će se 17. travnja u Teatru &td.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter