Login za korisnike

Fragmenti

Hommage jednom od najvećih dramskih autora pod redateljskom palicom jednog od najvećih živućih kazališnih redatelja. Brook režira Becketta.

***

‘Fragmenti' su treća produkcija Petera Brooka koja u razdoblju od 5 godina gostuje u Hrvatskoj (2003. - Hamlet @ Dubrovačke ljetne igre, 2006. Sizwe Banzi je mrtav @ FSK), i idealna prigoda domaćoj publici da još jednom na djelu vidi jednog od najvažnijih suvremenih redatelja i velikog kazališnog inovatora.

Fragmenti‘ /čiju ćete galeriju slika naći na dnu članka/ se zapravo sastoje od pet manje poznatih i još manje izvođenih kratkih tekstova Samuela Becketta, Rockaby, Rough for Theatre I, Act Without Words II, Come and Go i Neither, a nastali su 2007. kao Brookov hommage Beckettu povodom 100. obljetnice autorova rođenja.

Kako kaže sam Brook:

"Beckett je bio perfekcionist, međutim može li netko biti perfekcionist a da to nije intuitivno? Danas, s vremenskim odmakom, vidimo kako su pogrešno prvobitno obilježili Becketta - očajan, negativan, pesimističan. Doista, on bulji u prljavi ponor ljudskog postojanja. Ali njegov humor spašava i njega i nas da ne propadnemo u taj ponor; on odbija teorije i dogme koje nam nude pobožne utjehe, a cio njegov život stalna je i bolna potraga za bitkom.
Postavlja ljudska bića upravo tamo gdje ih i poznaje, u mrak. Oni neprestano zure kroz prozore, u same sebe, u druge, prema van, ponekad prema gore, u beskrajnu nepoznanicu. On dijeli njihove nesigurnosti, njihovu bol. Međutim, kad je otkrio kazalište ono je otvorilo mogućnost da se postigne sklad; sklad u kojemu zvuk, pokret, ritam, dah i tišina zajedno tvore jedinstvenu ispravnost. Bio je to nemilosrdan zahtjev koji je sam pred sebe postavio - nedostižan cilj koji mu je hranio potrebu za perfekcijom. Zato on i prolazi kroz rijedak prolaz koji povezuje grčko kazalište, preko Shakespearea do današnjih dana u beskompromisnom slavlju čovjeka koji istini gleda u oči, nepoznatoj, užasnoj, zadivljujućoj..."

No, osim dvoje velikih autorskih imena, predstava je okupila i impresivan izvođački trojac. Naime, u 'sitnoj ali dinamitnoj' podjeli su suosnivački kultne britanske trupe Complicite, Jos Houben i Marcello Magni, te supruga potonjeg, glumica, redateljica i dobitnica nagrade Olivier - Kathryn Hunter. Nažalost od njih troje u produkciji koja gostuje u Hrvatskoj nastupit će tek Marcello Magni, a u preostale dvije uloge uskočili su Hayley Carmichael i Khalifa Natour.

Predstava je u londonskom Young Vicu igrala od. 15. rujna do 6. listopada 2007. nakon čega se praćena fantastičnim kritikama (Variety, Daily Telegraph, The Stage, i nešto manje entuzijastični Guardian) uputila na svjetsku turneju, te se napokon skrasila u Brookovom pariškom teatru Bouffes du Nord.

Na Splitskom ljetu, pak, neće igrati na nekoj od otvorenih pozornica, već u samoj zgradi teatra.

autorski tim
Marie-Hélène Estienneumjetnički suradnik
Peter Brookredatelj
Phillipe Vialatteoblikovatelj svjetla
Samuel Beckettautor teksta

izvođači
Hayley Carmichael
Khalifa Natour
Marcello Magni

Odgovori

POVEZANE VIJESTI