Naslovnica > UNCATEGORIZED > LAURENCE OLIVIER AWARDS

LAURENCE OLIVIER AWARDS

Što: Nagradu je ustanovilo i administrira je Udruženje londonskih kazališta (SOLT).
Share on facebook
Share on twitter

Profesionalna organizacija koju čine West End producenti i pridruženi članovi. Dodjeljuje se od 1975., a ime Laurenecea Oliviera nosi od 1984. godine. Smatra se najprestižnijom britanskom kazališnom nagradom.

Kad
: Ove godine dobitnici će biti objavljeni 26. na kraju 'sezone nagrađivanja', obično u veljači

Gdje: Na gala-svečanosti čije se lokacije mijenjaju ovisno o tome da li određeni broj ulaznica bude pušten u prodaju ili ne

Kako: Postoje četiri ocjenjivačka suda i to za dramu, operu, ples i partnerska kazališta. Svaki ocjenjivački sud sastoji se od pet profesionalnih članova i osam posebno odabranih predstavnika gledatelja koji se biraju s popisa dobrovoljaca te kao nagradu za taj angažman dobivaju besplatan jednogodišnji posjet londonskim kazalištima.

Svaka nova produkcija izvedena u nekom od SOLT kazališta u prethodnoj godini može konkurirati za nagrade ukoliko je predlože i podrže članovi SOLT-a. Nakon što su predstave predložene, ocjenjivački sud ih sve pogleda i odlučuje o nominiranima. U dramskim kategorijama popis nominiranih sastavlja se zbrajanjem gasova koje poštom šalju svi članovi SOLT-a, s odlukama ocjenjivačkog suda. U svim drugim kategorijama o nominacijama odlučuje isključivo ocjenjivački sud. O dobitnicima u konačnici ipak odlučuju samo ocjenjivački sudovi i to tajnim glasanjem.

Zašto je važna: Do prije tri godine, ceremoniju dodjele prenosio je BBC Two, no izostanak TV prijenosa nije umanjio njezin ugled u kazališnom svijetu. Nominiranima i dobitnicima nagrada donosi i jako veliki publicitet, te naravno ugled, ali često i znači i 'povećanje cijene', te gužvu nna blagajni nagrađenih predstava.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI