Gospođica Julija (ri)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Umjesto na MESS-u 2007., Strindbergova gospođica ljetuje na Riječkim ljetnim noćima 2008., a sve to zahvaljujući Damiru Zlataru Freyu.
autorski tim funkcija
Damir Zlatar Freykostimograf
Damir Zlatar Freyredatelj
Damir Zlatar Freyscenograf
Mirjana Crnićlektor
Johan August Strindbergautor teksta
Toni Plešićasistent redatelja
Toni Plešićasistent scenografa
Sandra Dekanićasistent kostimografa
izvođači uloge
Anastazija Balaž LečićKristina
Ivana ŽupaKristina
Jasmin MekićJean
Tanja SmojeGospođica Julija

Ova je 'Gospođica' svoju premijeru trebala imati još lani, u Sarajevu, na MESS-u. No zbog bolesti glumačke ekipe u kojoj je bio i 'naš' Jasmin Mekić, predstava nikad nije ugledala svjetla pozornice. Ipak sudbina je htjela da redatelj Frey taj svoj projekt nastavi i završi u Rijeci. Na njegovu inicijativu, stvorena je koprodukcija između HNK Ivana pl. Zajca Rijeka i Festivala MESS za Riječke ljetne noći.

Gospođica Julija drama je švedskog književnika Augusta Strindberga objavljena 1888., a prvi put izvedena 1889. To je jedna od najizvođenijih jednočinki ikad, a radnja se događa jedne noći u jednoj prostoriji. Pratimo događaje vezene uz tri lika iz različitih društvenih slojeva, aristokratkinju Juliju, njezinog slugu Jeana i kuharicu Kristinu, Jeanovu zaručnicu.

Zaplet započinje Ivanjske noći kada na burnoj proslavi na imanju Julijinog oca, zajedno završe Julia i sluga Jean. Julia i Jean sukobljavaju se na svim razinama, bore se za spolnu i društvenu nadmoć. Drama završava Julijinim samoubojstvom. Uz izrazite naturalističke elemente drame kao što su spolna i staležska uvjetovanost likova, u drami postoje naznake tek nadolazećih kazališnih pravaca simbolizma i ekpresionizma.

Frey kaže kako mu je za ovu inscenaciju nit vodilja bila činjenica da svakih 10 minuta na svijetu bude premlaćena jedna žena, te da iz te vizure Strindbergova naturalistička drama napisana prije 120 godina progovara o nasilju nad ženama istom snagom kojom je ono danas prisutno u svijetu, i u nama samima te da se otada baš ništa nije promijenilo.

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI