Search
Close this search box.

Kaligula

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Rimski car Kaligula smjestio se u okružje koje je uistinu u vrijeme Rimskog carstva carevima služilo - na Brijune. U današnje pak vrijeme, tamo je stigao režiji Tomaža Pandura.
autorski tim funkcija
Albert Camustekst
Silenceskladatelj
Daša Bradičićprevoditelj
Petar Selemprevoditelj
Vanja Cuculićvizualni identitet predstave
Aljoša Reboljfotografija
Ronald Savkovićkoreograf
Angelina Atlagićkostimograf
Livija Pandurdramaturg
Livija Pandurasistent redatelja
Tomaž Pandurredatelj
Tomaž Panduroblikovanja svjetla
NUMENscenograf
Đurđa Škavićjezični savjetnik
Marita Ćopoasistent kostimografa

Predstava Kaligula je koprodukcija Teatra Ulysses, kazališta Gavella, festivala Budva-grad teatra te Pandur.theatersa, Ohridskog leta i Mittelfesta. Inspirirana je rimskim carom Kaligulom te dramom 'Kaligula' francuskog nobelovca Alberta Camusa, napisanom1945.godine.

Kaligula (12.- 41.) je na rimskome prijestolju nasljedio cara Tiberija, a vladao je relativno kratko jer ga je ubio zapovjednik straže Kasije Herej. Poznati podaci o Kaliguli uključuju da je ljubio svoju odraslu sestru i postavio konja na mjesto rimskoga senatora, te je navodno bolovao od padavice.

Autorski tim ove predstave sumnja u zapise Gaja Svetonija Trankvila iz čije knjige 'Dvanaest rimskih careva' su poznaznate pojedinosti o Kaligulinom životu. Željeli su se što više odmaknuti od Svetonijevoga teksta i ističu da je Svetonije bio režimski pisac i kao takav slabo vjerodostojan, a također ih zanima i druga strana Kaliguline ličnosti, točnije Kaligulina želja za posjedovanjem Mjeseca i veliko mjesečevo kazalište.

Jedina neostvarena želja svemoćnog cara, posjedovati Mjesec, i grandiozna predstava koju oko toga stvara, predstava u kojoj statira čitav Rim i koju promatra samo on, iznutra, kao glavni lik, kao jedini zainteresirani gledatelj, redatelj i glumac koji očajnički pokušava pronaći nedostižnu partnericu – Lunu, bez koje predstava ostaje nedorečena i čitav taj nevjerojatan napor uzaludan...' kaže za Kaligulu dramaturginja i asistentica redatelja Livija Pandur.

Ova predstava je već imala premijeru u Budvi 2.srpnja, potom je izvođena na Brijunima, Mittelfestu i Ohridskom letu, da bi se potom repertoarno uselila u zagrebačko kazalište Gavella.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE