Login za korisnike

Kaligula

Rimski car Kaligula smjestio se u okružje koje je uistinu u vrijeme Rimskog carstva carevima služilo – na Brijune. U današnje pak vrijeme, tamo je stigao režiji Tomaža Pandura.

***

Predstava Kaligula je koprodukcija Teatra Ulysses, kazališta Gavella, festivala Budva-grad teatra te Pandur.theatersa, Ohridskog leta i Mittelfesta. Inspirirana je rimskim carom Kaligulom te dramom 'Kaligula' francuskog nobelovca Alberta Camusa, napisanom1945.godine.

Kaligula (12.- 41.) je na rimskome prijestolju nasljedio cara Tiberija, a vladao je relativno kratko jer ga je ubio zapovjednik straže Kasije Herej. Poznati podaci o Kaliguli uključuju da je ljubio svoju odraslu sestru i postavio konja na mjesto rimskoga senatora, te je navodno bolovao od padavice.

Autorski tim ove predstave sumnja u zapise Gaja Svetonija Trankvila iz čije knjige 'Dvanaest rimskih careva' su poznaznate pojedinosti o Kaligulinom životu. Željeli su se što više odmaknuti od Svetonijevoga teksta i ističu da je Svetonije bio režimski pisac i kao takav slabo vjerodostojan, a također ih zanima i druga strana Kaliguline ličnosti, točnije Kaligulina želja za posjedovanjem Mjeseca i veliko mjesečevo kazalište.

Jedina neostvarena želja svemoćnog cara, posjedovati Mjesec, i grandiozna predstava koju oko toga stvara, predstava u kojoj statira čitav Rim i koju promatra samo on, iznutra, kao glavni lik, kao jedini zainteresirani gledatelj, redatelj i glumac koji očajnički pokušava pronaći nedostižnu partnericu – Lunu, bez koje predstava ostaje nedorečena i čitav taj nevjerojatan napor uzaludan...' kaže za Kaligulu dramaturginja i asistentica redatelja Livija Pandur.

Ova predstava je već imala premijeru u Budvi 2.srpnja, potom je izvođena na Brijunima, Mittelfestu i Ohridskom letu, da bi se potom repertoarno uselila u zagrebačko kazalište Gavella.


Odgovori