Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > Nagrade Zlatnog lava

Nagrade Zlatnog lava

Komorni festival Zlatni lav tri jednakovrijedne nagrade dodijelio je Oliveru Frljiću, Olgi Pakalović i Zijahu Sokoloviću te Larryju Zappiji, dok festivalski Grand prix također odlazi 'Turbofolku'.
Share on facebook
Share on twitter

Žiri je djelovao u sastavu: Dora Delbianco, dramaturginja, Snježana Banović, redateljica te Sonja Polanc, prevoditeljica i glumica, a od tri jednakovrijedne nagrade, prvu od njih je dobio Oliver Frljić za režiju predstave 'Turbo folk' HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci /naslovna/, s obrazloženjem: U svojem autorskom projektu ‘TURBO FOLK’ Oliver Frljić inspirira ansambl na apsolutno jedinstvo i predanu igru, kreirajući niz energetski nabijenih scena koje svojom aktualnošću pišu neki novi diskurs kazališne poetike i estetike.

Drugu jednakovrijednu nagradu zajednički su osvojili Olga Pakalović i Zijah Sokolović za igru u predstavi ‘Kos’ Davida Harrowera i Gradskog kazališta u Sisku, a za predstavu koju je glavni glumac ujedno i režirao, žiri je rekao da ‘svojom suigrom fasciniraju i vode publiku kroz svu emotivu raskoš ovog teksta. Jedno su drugome glumački oslonac te u međusobnom povjerenju i fascinantnoj gradaciji stvaraju portrete dvoje nesretnih stanovnika svijeta te kazališni događaj koji se ne zaboravlja.’

Lary Zappia, koji je za dramatizaciju i režiju predstave ‘Riva i Druxi’, napravljene u koprodukciji INK Pula i HNK Ivana pl. Zajca osvojio treću jednakovrijednu nagradu, ‘u svojem redateljsko-dramaturškom postupku aktualizira političko pitanje snažno prisutno u djelu književnika Milana Rakovca te, istodobno, pruža estetski argument, ne pristajući na kompromise i vodeći ansambl kroz ovaj potresni isječak naše povijesti.’

Grand prix festivala također je pripao ‘Turbo folku’ jer ‘predstava svojim iskorakom iz tradicije otvara nove puteve u kazališnom stvaralaštvu. Potpuno beskompromisno, ona problematizira pojam turbo-folka i sve što on podrazumijeva te u nesvakidašnjoj teatarskoj maniri, uz radikalnu emotivnost progovara o potresu u kulturnim i društvenim sferama našeg doba i ovih prostora’, dok je publika najboljom ocijenila predstavu ‘Kos’, kojoj je pripala završna ocjena 4,82.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI