Search
Close this search box.

Marjane, Marjane

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Tko je i što zakopao na Marjanu otkriva Playdrama u svojoj drugoj premijeri. Na razgovor o Splitu u posljednjih petnaestak godina pozivaju vas autor Dubravko Mihanović i redatelj Mislav Brečić.
autorski tim funkcija
Davor Lalićinspicijent
Davor Lalićoblikovatelj zvuka
Ozren Bakotićscenograf
Tajana Gašparovićdramaturg
Mislav Brečićredatelj
Sonja Obradovićkostimograf
Dubravko Mihanovićautor teksta
Duško Štekovićoblikovatelj svjetla
Stanislav Kovačićskladatelj

'Marjane, Marjane' drama je nastala po narudžbi za kazalište u čijem proglasu stoji kako premijerno izvode tekstove suvremenih autora. Nakon 'Udarca', kojim je Playdrama otvorena, na red je došao i nagrađivani domaći autor Dubravko Mihanović (drame 'Bijelo' i 'Žaba' osvajale su već i Držića i Marula).

Naslov poznate narodne pjesme, svojevrsne splitske himne, poslužio je i kao istovremeni ironični komentar, jer istoimena drama progovara o Splitu koji nije nimalo ponosan i blistav poput stihova koje zaziva.

Radnja je smještena u suvremeni Split, u vremenu od 1990. do danas, i u tom nizu godina, prikazanom kroz cikličku izmjenu godišnjih doba, slijedi nekolicinu likova. Tako će se na Marjanu u pokušaju zakopavanja sjećanja, istine i još ponečeg, naći: mlada djevojka, izbjeglica, koja pokušava zakopati nečiji pepeo, jedna žena koja želi zakopati svog psa, mladić koji zakopava očevu videokasetu sa snimkom najslavnije Hajdukove pirove pobjede protiv HSV-a, te dvojica muškaraca koji žele skriti plijen od pljačke.

U mraku marjanske šume isprepliću se motivi droge, dilanja i prostitucije, šovinizma, nacionalizma, pljačke, nogometne groznice, sukoba naraštaja, nemogućnosti komunikacije s bližnjima, gubljenja mladenačkih snova...

Usredotočen na prikaz osjećanja svijeta današnje izgubljene generacije, mozaično strukturiran tekst govori, kako kažu autori predstave, o Splitu i 'njegovim mitovima, obmanama, nadama. Govori o najlipšen gradu na svitu, o najboljen nogometnon klubu na svitu, najlipšem stadionu i najlipšin ženama na svitu.'

Predstavu režira Mislav Brečić, dramaturginja je Tajana Gašparović, scenograf Ozren Bakotić, kostimografkinja Sonja Obradović, a skladatelj Stanislav Kovačić.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE