Login za korisnike

Marjane, Marjane

Tko je i što zakopao na Marjanu otkriva Playdrama u svojoj drugoj premijeri. Na razgovor o Splitu u posljednjih petnaestak godina pozivaju vas autor Dubravko Mihanović i redatelj Mislav Brečić.

***

'Marjane, Marjane' drama je nastala po narudžbi za kazalište u čijem proglasu stoji kako premijerno izvode tekstove suvremenih autora. Nakon 'Udarca', kojim je Playdrama otvorena, na red je došao i nagrađivani domaći autor Dubravko Mihanović (drame 'Bijelo' i 'Žaba' osvajale su već i Držića i Marula).

Naslov poznate narodne pjesme, svojevrsne splitske himne, poslužio je i kao istovremeni ironični komentar, jer istoimena drama progovara o Splitu koji nije nimalo ponosan i blistav poput stihova koje zaziva.

Radnja je smještena u suvremeni Split, u vremenu od 1990. do danas, i u tom nizu godina, prikazanom kroz cikličku izmjenu godišnjih doba, slijedi nekolicinu likova. Tako će se na Marjanu u pokušaju zakopavanja sjećanja, istine i još ponečeg, naći: mlada djevojka, izbjeglica, koja pokušava zakopati nečiji pepeo, jedna žena koja želi zakopati svog psa, mladić koji zakopava očevu videokasetu sa snimkom najslavnije Hajdukove pirove pobjede protiv HSV-a, te dvojica muškaraca koji žele skriti plijen od pljačke.

U mraku marjanske šume isprepliću se motivi droge, dilanja i prostitucije, šovinizma, nacionalizma, pljačke, nogometne groznice, sukoba naraštaja, nemogućnosti komunikacije s bližnjima, gubljenja mladenačkih snova...

Usredotočen na prikaz osjećanja svijeta današnje izgubljene generacije, mozaično strukturiran tekst govori, kako kažu autori predstave, o Splitu i 'njegovim mitovima, obmanama, nadama. Govori o najlipšen gradu na svitu, o najboljen nogometnon klubu na svitu, najlipšem stadionu i najlipšin ženama na svitu.'

Predstavu režira Mislav Brečić, dramaturginja je Tajana Gašparović, scenograf Ozren Bakotić, kostimografkinja Sonja Obradović, a skladatelj Stanislav Kovačić.


Odgovori