Login za korisnike

Stoše od Foše iliti Kate Kapuralica

Kate Kapuralica postala je Stoše od Foše i našla se u Zadru nakon Drugog svjetskog rata. Što tamo radi, pogledajte u režiji Dražena Ferenčine.

***

Kate Kapuralica’, djelo dubrovačkog autora Vlaha Stullija iz 1800. godine predstavlja vjerojatno najpoganiji jezik domaće dramske literature, kojem je vlasnica naslovna junakinja, a u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Zadar naći će se u 'zadarskoj adaptaciji'.

Kate Kapuralica tako postaje ‘Stoše od Foše’, dubrovački govor pretvoren je u zadarski kojim se govorilo nakon Drugog svjetskog rata (prilagodbu potpisuje prof Živko Nižić), a komad u zadarskoj izvedbi režira Dražen Ferenčina.

Originalni je komad stoljećima bio gotovo zaboravljen, sve dok ga Marko Fotez nije 1966. ponovno postavio na scenu, a odonda je doživio niz izvedbi, često i, poput ove zadarske, u prilagođenim verzijama. Tome pogoduje stalno suvremena priča o emancipiranoj ženi, koja s druge strane, pristisnuta životnim (ne)prilikama pokušava dobro udati kćer, iako bi poštujući izvornik možda bilo primjerenije reći da se kćeri pokušava riješiti.

Suvremenost je odlučio istaknuti i autorski tim ove izvedbe, te su upotrijebili često spominjani pojam recesije, a dodaju i kako je riječ o tragikomediji u kojoj je siromaštvo glavni glumac, te kako će se mnogi pronaći u svakodnevnim egzistencijalnim borbama...


Odgovori