Search
Close this search box.

Stoše od Foše iliti Kate Kapuralica

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Kate Kapuralica postala je Stoše od Foše i našla se u Zadru nakon Drugog svjetskog rata. Što tamo radi, pogledajte u režiji Dražena Ferenčine.
autorski tim funkcija
Živko Nižićautor adaptacije
Vlaho Stulliautor teksta
Dražen Ferenčinaredatelj
Dinka Jeričevićscenograf
Mirko Šatalić
Ivo Nižićoblikovatelj svjetla
Nebojša Lakićoblikovatelj zvuka
Marija Šarić Bankostimograf

Kate Kapuralica’, djelo dubrovačkog autora Vlaha Stullija iz 1800. godine predstavlja vjerojatno najpoganiji jezik domaće dramske literature, kojem je vlasnica naslovna junakinja, a u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Zadar naći će se u 'zadarskoj adaptaciji'.

Kate Kapuralica tako postaje ‘Stoše od Foše’, dubrovački govor pretvoren je u zadarski kojim se govorilo nakon Drugog svjetskog rata (prilagodbu potpisuje prof Živko Nižić), a komad u zadarskoj izvedbi režira Dražen Ferenčina.

Originalni je komad stoljećima bio gotovo zaboravljen, sve dok ga Marko Fotez nije 1966. ponovno postavio na scenu, a odonda je doživio niz izvedbi, često i, poput ove zadarske, u prilagođenim verzijama. Tome pogoduje stalno suvremena priča o emancipiranoj ženi, koja s druge strane, pristisnuta životnim (ne)prilikama pokušava dobro udati kćer, iako bi poštujući izvornik možda bilo primjerenije reći da se kćeri pokušava riješiti.

Suvremenost je odlučio istaknuti i autorski tim ove izvedbe, te su upotrijebili često spominjani pojam recesije, a dodaju i kako je riječ o tragikomediji u kojoj je siromaštvo glavni glumac, te kako će se mnogi pronaći u svakodnevnim egzistencijalnim borbama...

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE