Login za korisnike

Brod za lutke (SNG)

Od Snjeguljice, preko Zlatokose, Palčice i Alice do Ivice i Marice, tj. kako bajke vide kroz modernu prizmu srpska autorica, makedonski redatelj i slovenski ansambl…

***

Drama ‘Brod za lutke’ četvrti je tekst Milene Marković, jedne od najistaknutijih autorica mlađe generacije srpskih dramatičara. Već njena diplomska drama Paviljoni doživjela je uprizorenje u nekoliko  europskih kazališta nakon praizvedbe u JDP-u, a drama Šine, nagrađena Sterijinom nagradom za najbolji tekst, praizvedena je u bečkom m.b.h teatru u režiji Zijaha Sokolovića da bi tek nakon toga bila izvedena u domovini, također u JDP-u. No, specijalnu Sterijinu nagradu autorici je donijela sljedeća postava ‘Šina’, ona iz poljskog Poznana, a nakon toga je uslijedilo gostovanje JDP-ovih ‘Šina’ širom regije i Europe, gdje ih je kao dio ciklusa Europskog kazališta zagrebačka publika mogla vidjeti u ZeKaeMu.

‘Brod za lutke’ kroz propitivanje i ironiziranje žanra bajke traži modernu junakinju. Na pitanje – tko je ona?, autorica kaže: Nema božanskog u bajkama, samo čudesnog. Nekad čak ne pobede oni koji su na početku dobro pozicionirani, nego oni koji imaju čudo. Zato je u ovoj drami jedna umetnica. Ona poseduje čudo u sebi. Osim toga što je čudo, ona je čudovište.

Njena glavna junakinja prošetat će brojnim poznatim pričama zapadne civilizacije – od Snjeguljice, preko Zlatokose, Palčice i Alice do Ivice i Marice, a svoj put odrastanja od djevojčice do žene završiti kao Vještica iz spomenute bajke o djeci kojoj je zla maćeha namijenila tužnu sudbinu. Za sve one koji se ne sjećaju kraja te bajke, podsjećamo samo da, za razliku od Ivice i Marice, Vještica nije dobro prošla, pa će tako i junakinja ‘Broda za lutke’ tu svoj put završiti.

Predstavu u izvedbi Drame SNG Ljubljana režirao je Aleksandar Popovski, dok je za scenografiju angažirao svoje česte suradnike iz Hrvatske, poznate pod imenom NUMEN.

autorski tim
Milan Podlogaroblikovatelj svjetla
Milena Markovićautor teksta
Foltinskladatelj
NUMENscenograf
Aleksandar Popovskiredatelj
Darja Dominkušdramaturg
Jelena Prokovičkostimograf

izvođači
Barbara CerarMlađa sestra / Alisa / Snjeguljica / Zlatokosa / Palčica / Princeza / Žena / Čarobnica
Igor SamoborUčo / Žabac
Iva Babić
Katja LevstikMama / Mama medo
Klemen SlakonjaLjutko / Orlić / Orao
Matevž MüllerPospanko / Ivica
Tina VrbnjakMedvjedić / Marica
Valter DraganTata medo / Lovac

Odgovori

POVEZANE VIJESTI