Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Nagrade Dana satire

Nagrade Dana satire

Uz poneko otkazivanje, i masovnu nogometnu histeriju, Dani satire ipak su privedeni kraju. Nagrada da je toliko da malo tko može biti nezadovoljan.
Share on facebook
Share on twitter

Dodjelom nagrada sinoć su u Satiričkom kazalištu Kerempuh završeni 32. Dani satire, festival koji okuplja najbolja satirička ostvarenja u ovoj i protekloj godini. Izbornik ovogodišnjih Dana satire bio je Hrvoje Ivanković, a Dani su, očekivano bili posvećeni - Marinu Držiću.

Ocjenjivački sud u sastavu Neva Rošić (glumica i profesorica na Akademiji dramske umjetnosti), Aida Bukvić (kazališna redateljica) i Želimir Ciglar (kazališni kritičar Večernjeg lista) nagrade su podijelili ovako:

Zlatni smijeh, Veliku nagradu Večernjeg lista za najbolju predstavu u cjelini dobila je predstava Četvrta sestra /naslovna/ J. Glowackog u režiji Sama M. Streleca i izvedbi Gradskog dramskog kazališta Gavella.

Zlatni smijeh za najbolju režiju dobio je Joško Juvančić, za režiju predstave Skup Marina Držića u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta iz Splita.

Zlatni smijeh za najbolji tekst dobili su Ivo Balenović i Boris Svrtan za predstavu Metastaze u režiji Borisa Svrtana i izvedbi Satiričkog kazališta Kerempuh.

Zlatni smijeh Mladen Crnobrnja-Gumbek glavna nagrada za mušku ulogu pripala je Vilimu Matuli za ulogu Krpe u predstavi Metastaze te za ulogu u predstavi Balade Petrice Kerempuha Miroslava Krleže u režiji Darka Rundeka i Rade Šerbedžije u izvedbi kazališta Ulysses.

Zlatni smijeh, glavnu nagradu za žensku ulogu dobila je glumica Nataša Janjić za ulogu Tanje u predstavi Četvrta sestra.

Zlatni smijeh za najbolju kabaretsku predstavu na ovogodišnjim Danima satire dobila je predstava Balade Petrice Kerempuha.

Nagradu Ivo Serdar za ulogu najbolje prihvaćenu od publike dobio je glumac Rakan Rushaidat za ulogu u predstavi Kauboji Saše Anočića, također u Anočićevoj režiji i izvedbi Teatra Exit.

Nagrada Sabrija Biser mladom glumcu za uspjelo interpretiranu ulogu karakterne komike dobio je Živko Anočić za uloge u predstavi Kauboji.

Zlatni smijeh, pet ravnopravnih glumačkih nagrada na ovogodišnjim Danima satire dobili su Sloboda Mićalović, Maja Posavec, Aleksandar Seksan, Branka Trlin i Dijana Vidušin.

Zlatni smijeh, tri posebna priznanja Dana satire, dobili su doajen hrvatskog glumišta Pero Kvrgić za kontinuirano istraživanje Držićevih likova, a za uloge Skupa u istoimenoj predstavi Joška Juvančića i izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta Split i Zlatku Boureku za likovni identitet predstave Skup Marina Držića u Bourekovoj režiji i izvedbi Kazališta Marina Držića. Treće posebno priznanje dodijeljeno je ansamblu predstave Kauboji za skladno autorsko i izvođačko zajedništvo, primjerenu uigranost i vrhunsku discipliniranost u izvedbi predstave Kauboji.

Nakon svečanosti dodjele nagrada izvedena je predstava Kazališta Ulyssesa Moj obračun s njima, Miroslava Krleže, u izvedbi Rade Šerbedžije, a umjesto najavljenog drugog dijela predstave Pijana noć 1918.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI