Art

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Tri prijatelja u pedesetim godinama i slika koja je možda samo bijelo platno dovoljni su uvjeti za cjelovečernju svađu u drami francuske spisateljice Yasmine Reze.
autorski tim funkcija
Sonja Bašićprevoditelj
Yasmina Rezaautor teksta
Marko Juragaredatelj
izvođači uloge
Ivan JončićYvan
Slavko JuragaMarc
Zijad GračićSerge

Yasmina Reza francuska je glumica, koja se 1987. godine po prvi puta predstavila kao dramska spisateljica i za dramu Razgovori poslije pogreba odmah osvojila nagradu Molière za najbolju dramu godine. Od tada je njena karijera krenula u posve novom smjeru, pa iako još ponekad glumi, svjetsku slavu je stekla kao spisateljica.Njene drame Početak zimskog perioda, Slučajni čovjek, Život x 3 i Art su prevedene na nekoliko jezika i izvođene po cijelom svijetu,  a njezin najnoviji, Tonyem nagrađeni tekst  Bog masakra, u istoj je sezoni u Hrvatskoj doživio čak dvije produkcije - zagrebačkusplitsku.

Drama Art svoju premijeru imala je 1995. godine u Parizu, a nedugo nakon toga drama je postala svjetski hit, prevedena i  izvođena na više od 30 jezika. Drama je nagrađena u Londonu nagradom Olivier, a uslijedio je i Tony. Hrvatsku premijeru ovog nagrađivanog teksta režirao je Relja Bašić 1998. godine u sklopu putujućeg kazališta Teatar u gostima u kojem je Bašić bio umjetnički direktor punih 30 godina sve do prestanka rada tog putujućeg teatra 2004. godine.
"Art" se vrti oko trojice muškaraca i jedne bijele, ali vrlo skupe slike. No, je li platno posve bijelo ili se na njemu mogu primijetiti bijele poprečne linije, pitanje je koje će pokrenuti svađu među najboljim prijateljima.
Serge, Marc i Yvan sredovječni su muškarci u pedesetim godinama, prijatelji već dugi niz godina. Iako su karakterno posve različiti, do sad su se dobro slagali, ponajviše zbog prešutnog dogovora da ne povlače neke teme. No, hoće li Marc moći šutjeti kad mu njegov prijatelj Serge uzbuđeno ispriča kako je upravo potrošio 200 000 franaka na sliku umjetnika Antriosa koja jednostavno prikazuje – bijelo. Svađa oko shvaćanja umjetnosti uskoro pokreće cijelu lavinu dugo neizgovorenog međusobnog nerazumijevanja. Njihov zajednički prijatelj Yvan pokušava izbjeći biranje strana i pomiriti  ih, ali i sam ima dovoljno problema zbog skorašnje ženidbe.

Kroz puno duhovitih dijaloga "Art" govori o muškom prijateljstvu koje prolazi sve uspone i padove, a u sve te tajne muškog prijateljstva uputit će vas glumci Ivan Jončić, Slavko Juraga i Zijad Gračić.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter