Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > Dani satire 2008.

Dani satire 2008.

32. dani satire održavaju se od 4. do 23.lipnja u zagrebačkom Kazalištu 'Kerempuh'.
Share on facebook
Share on twitter

32. izdanje Dana satire, tradicionalnog festivala satiričkih i komediografskih djela, nudi trinaest predstava, među kojima su tri međunarodna gostovanja(iz Slovenije, Srbije i BIH), a broj zagrebačkih kazališta tek je neznatno veći od ostatka hrvatskih kazališta koja sudjeluju na festivalu, tj. 6 naspram 5. Ove je godine na otvaranju izostalo uobičajeno slovensko gostovanje, te je čast da otvori festival dobio splitski 'Skup', jer je festival, kao uostalom i cijela godina, prigodno posvećen najvećem hrvatskom komediografu Držiću.

'Skup' splitskog HNK nije jedini koji će se naći na ovogodišnjem festivalu, jer će Dane satire pohoditi i onaj dubrovački, a pridružit će im se i još jedan naslov iz Držićeva pera, tj. 'Dundo Maroje' u izvedbi Drame zagrebačkog HNK.

Držiću se pridružuju još dva klasika, Krležine 'Balade Petrice Kerempuha' koje na festivalu predstavljaju Kazalište Ulysses, te Moliereov 'Tartuffe' u izvedbi JDP-a, dok je ostatak programa posvećen nešto novijim tekstovima. 'Tartuffe' u adaptaciji i režiji Egona Savina govori o tome kako ulogu licemjera lako može preuzeti svatko jer je Tartuffe zapravo skup karakternih datosti, koje s jedne osobe mogu prijeći na drugu, tj. u ovom konkretnom slučaju s Tartuffe na njegovog aivnog domaćina Orgona koji na kraju komada gorko gubi svoju vjeru u ljude.

Mjuzikl na Danima satire predstavljaju dva uratka, jedan koji podržava utemeljenu Exitovu metateatarsku struju pa se igra kazališta u kazalištu (‘Kauboji’), dok se riječki HNK dohvatio off-Broadwayskog hita o redovnicama koje se moraju boriti s posljedicama kolektivnog otrovanja hranom, tj. daleko više stope smrtnosti od uobičajene (‘Nunsense’).

‘Mambo Italiano’ Stevea Galuccija bavi se problematikom priznavanja seksualne orijentacije, odnosno coming outa među talijanskim emigrantima u Kanadi, ‘Papučari’ Mire Gavrana još su jedna komedija o muško-ženskim odnosima kojima se spomenuti autor neprestano bavi, a o 'Samoubici' Nikolaja Erdmana koje stiže iz sarajevskog Narodnog pozorišta i kojeg je publika već imala prilike vidjeti na BOK-u, najbolje govori sam naslov.

Dvije predstave koje su se našle na repertoaru, ‘Četvrta sestra’ Janusza Glowackog i ‘Metastaze’ Ive Balenovića i Borisa Svrtana, možda nisu nastale po komičnom predlošku, no svojim su izvedbenim konceptima zaslužile mjesto na Danima satire, a posljednje inozemno gostovanje pripalo je SNG-u Nova Gorica tj. ‘Igranju žrtve’ braće Presnjakov, reprezentativnim tekstom ruske (post)trazicijske dramske književnosti /naslovna/.

Svoj raznovrsni pregled hrvatske i regionalne komediografske sezone izbornik Hrvoje Ivanković
objašnjava ovako: 'Izraz ‘satira’ dolazi od latinske riječi ‘satura’, i znači ‘mješavina’, ‘zdjela prepuna raznovrsnog voća’. Ovogodišnji Dani satire upravo su to: zdjela prepuna raznovrsnih oblika komičnog izričaja. Ne samo u žanrovskom smislu, nego i po pitanju temeljnih, inicijalnih namjera djela i predstava koje su uvrštene u program. Takav izbor nije posljedica neke moje posebne namjere, nego ponude predstava koja u najbitnijim crtama vjerno odražava ‘omjer snaga’ u hrvatskom kazalištu, a dijelom i u susjednim, jezično nam bliskim zemljama.’

Predstave prati Ocjenjivački sud u sastavu Neva Rošić (glumica i profesorica na Akademiji dramske umjetnosti), Aida Bukvić (kazališna redateljica) i Želimir Ciglar (kazališni kritičar "Večernjeg lista"), koji dodjeljuje nagrade Zlatni smijeh, te nagrade Ive Serdara i Sabrije Bisera, a nakon svečane dodjele nagrada 23. lipnja, Kazalište Ulysses će odigrati II. čin predstave I. Štivičića i M. Krleže ‘Pijana noć 1918’.

* * *

4.6.'Kerempuh' u 20 sati
OTVARANJE 'DANA SATIRE'
HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U SPLITU
Marin Držić: SKUP

5.6. "Kerempuh" u 20 sati
TEATAR EXIT, Zagreb
KAUBOJI

6.6. 'Kerempuh' u 20 sati
SATIRIČKO KAZALIŠTE "KEREMPUH", Zagreb
Ivo Balenović/Boris Svrtan: METASTAZE

7.6. 'Kerempuh' u 20 sati
HRVATSKA KAZALIŠNA KUĆA ZADAR/
GRADSKO KAZALIŠTE MLADIH SPLIT
Steve Galluccio: MAMBO ITALIANO

10.6. "Gavella", Franskopanska 8, u 19.30 sati
GRADSKO DRAMSKO KAZALIŠTE "GAVELLA"
Janusz Glowacki: ČETVRTA SESTRA

11.6. HNK, Trg maršala Tita 15, u 19.30 satii
HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U ZAGREBU
Marin Držić: DUNDO MAROJE

13.6. "Kerempuh" u 20 sati
KAZALIŠTE MARINA DRŽIĆA DUBROVNIK
Marin Držić: SKUP

14.6. ZeKaEm, Teslina 7, u 20 sati
JUGOSLOVENSKO DRAMSKO POZORIŠTE, Beograd /Srbija/
Jean-Baptiste Poquelin Moliere: TARTUFFE

15.6. "Kerempuh" u 20 sati
HNK Ivana pl. Zajca RIJEKA
Dan Goggin: NUNSENSE

17.6. "Kerempuh" u 20 sati
NARODNO POZORIŠTE SARAJEVO /BiH/
Nikolaj Robertovič Erdman: SAMOUBOJICA

18.6. 'Kerempuh' u 20 sati
TEATAR GAVRAN, Zagreb
Miro Gavran: PAPUČARI

19.6. "Kerempuh" u 20 sati
SLOVENSKO NARODNO GLEDALIŠČE NOVA GORICA
Braća Presnjakov: IGRANJE ŽRTVE

20.6. "Kerempuh" u 20 sati
KAZALIŠTE ULYSSES, Zagreb
Miroslav Krleža: BALADE PETRICE KEREMPUHA

23.6. "Kerempuh" u 20 sati
IZVJEŠĆE OCJENJIVAČKOG SUDA I DODJELA NAGRADA
KAZALIŠTE ULYSSES, Zagreb
Ivo Štivičić/Miroslav Krleža: PIJANA NOĆ 1918. /II. čin/

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI