Login za korisnike

Čipolino

Priča o dobrom i veselom luku koji se jako naljutio na ostalo povrće u svom gradu i odlučio istjerati pravdu na vidjelo.

***

Kada je sredinom dvadesetog stoljeća Gianni Rodari, talijanski pisac najpoznatiji po svojim knjigama za djecu, objavio prvi puta svoju Il Romanzo di Cipollino, nije se moglo niti očekivati da će ona polučiti takav uspjeh i slavu. Prvo kao hit predstava za djecu, a zatim i kao slavni balet na Hačaturjanovu glazbu i Majorovljevu koreografiju.

Rodarijeva vesela bajka, čiji je glavni lik mali (mladi) luk Čipolino, prati njegove pustolovine u pokušaju da spriječi tiraniju vladajuće klase koja nameće nesuvisle zakone u njegovom malenom gradiću. Glavni krivci za to su bezobrazni princ Limun, upravitelj dvorca sinjor Pomidor te umišljene grofice Trešnje. A Čipolino neće odustati dok ih se svih ne riješi.

Predstavu za predškolsku i školsku dob, koja se bavi univerzalnim temama dobrote, prijateljstva, odanosti i požrtvovnosti režirao je Mario Kovač, a pogledati je možete u gradskom kazalištu Žar ptica.


Odgovori