Naslovnica > VIJESTI > INFO > Apel za spas mostarskih teatarskih kuća

Apel za spas mostarskih teatarskih kuća

Prof. Gradimir Gojer, direktor sarajevskog Narodnog pozorišta uputio je javni apel vlastima u Bosni i Hercegovini da spriječe tiho odumiranje kazališnog života u Mostaru
Share on facebook
Share on twitter

Gojer je vlastima, ali i cjelokupnoj javnosti uputio apel, a istom se priključiti možete i vi, između ostalog i učlanjivanjemu pripadajuću grupu na Facebooku. Tekst apela prenosimo u cijelosti.

***

Apel za spas mostarskih teatarskih kuća

Na ovaj način kao direktor središnje kazališne kuće u Bosni i Hercegovini – Narodnog pozorišta Sarajevo, jedine baletne i operne kuće u Bosni i Hercegovini, upućujem apel vlastima Hercegovačko-neretvljanskog kantona/županije, Ministarstvu kulture i sporta FBiH i Ministarstvu civilnih poslova BiH da učine napor i spriječe ukidanje teatarskog života u gradu Mostaru.

I pored ogromnih napora teatarskih djelatnika iz cijele Bosne i Hercegovine, i pored sindikalnih vapaja kulturnih djelatnika uopće, ni za jotu se nije popravio položaj teatarskih djelatnika u gradu Mostaru.
I dalje je Narodno pozorište Mostar, ali i HNK Mostar, u iznimno teškoj situaciji, bez ikakvih izgleda da će se njihov položaj popraviti.
Uostalom, upozoravam našu kulturnu i političku javnost da u Mostaru iznimno uspješno djeluju još tri teatra: Pozorište lutaka Mostar, Kazalište lutaka Mostar i Mostarski teatar mladih.
Svi ti kolektivi nalaze se u fazi tihog umiranja.
Uostalom, o ova posljednja tri teatra nitko u javnosti ozbiljnije ni ne govori...
Tragički lament koji upućujem na ovaj način je i moj osobni dug prema prof.dr.Josipu Lešiću, najistaknutijem teatrologu ovih prostora, jednom od briljantnih bosanskohercegovačkih režisera koji je, svojedobno, napisao da je Mostar: Grad opsjednut pozorištem.
Nažalost, mi suvremenici ovog propadanja teatra u Gradu na Neretvi, uz neviđeni bezobrazluk i prešućivanje teatarskih uspjeha mostarskih kazališnih djelatnika, njihovo dovođenje ispod egzistencijalnog minimuma, sve nas obvezuje da dignemo glas protiv barbaroidne politike vlasti u Bosni i Hercegovini.

Javno pozivam Predsjedništvo BiH, Vijeće ministara BiH, entitetske, županijske i općinske vlasti u cijeloj Bosni i Hercegovini da spriječe zatvaranje teatara, kao mjeru najmanjeg mogućeg angažmana u našem stizanju europskih razina uljudbe i civilizacije.

Direktor Narodnog pozorišta

Profesor Gradimir Gojer

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE