Kralj koji naređuje čak i snijegu, general koji vlada nasiljem, lijepa princeza i nepopustljivi pastir koji razmišlja vlastitom glavom napravit će pravu zbrku koju može riješiti samo mudrost dvorske lude.

***

Ovaj duhoviti igrokaz u stihovima napisao je Grigor Vitez, jedan od najčitaniji dječjih pisaca po kojem je ime dobila i najstarija nagrada za dječju knjigu u Hrvatskoj. Vitez je pisao pjesme za djecu i odrasle, radio je kao prevoditelj i urednik u izdavačkoj kući Mladost, a napisao je i svima dobro znane dječje priče kao što su: Ogledalce, Kako živi Antuntun, Razbojnik sa žutom pjegom...

U svim svojim pričama upoznaje nas s neobičnim likovima koji žive na neobičan način, pa tako i u igrokazu Plava boja snijega susrećemo likove šaljivih imena: kralj Karaslav, mudrac Kačkavalj, general Razbinos, princeza Krizantema, pastir Kaloper... i naravno, dvorska luda bez koje ni jedna dvorska igra ne može doći sretnom kraju.

U dalekom kraljevstvu vlada kralj Karaslav koji ima lude ideje i želi zapovijedati ne samo ljudima, nego i prirodom. Tako kralj naredi da ubuduće u njegovom kraljevstvu pada plavi snijeg, a svi oni koji budu tvrdili da je snijeg bijele boje osuđeni su na smrt. U središtu priče je nedopuštena ljubav između kraljeve kćeri, prinzece Krizanteme i pastira Kalopera. To što je Kaloper pastir, a Krizantema princeza možda i ne bi bilo toliko strašno, da Kaloper uporno ne tvrdi kako snijeg nije plave boje. Kralj je ljut zbog njegovog nepoštivanja zakona i osuđuje ga na smrt. Krizantema je neutješna, a dodatne probleme joj stvara general Razbinos koji pokušava osvojiti njenu naklonost, i to na posve pogrešan način: svakome tko joj se približi želi razbiti nos. Svu ovu zbrku komentira dvorska luda za koju se čini da jedina nije luda. Pastir Kaloper stavljen je na kušnju- kako bi spasio život i dobio princezinu ruku mora odgovoriti na tri teška pitanja mudraca Kaškavalja. Hoće li u tome uspjeti? I hoće li kralj shvatiti da snijeg ipak nije plave boje?

osobafunkcija
Grigor Vitezautor teksta
Zaga Živkovićkoreograf
Luči Vidanovićscenograf
Zvonko Festiniredatelj
Davor Roccoskladatelj
Olivije Marečićoblikovatelj svjetla

osobalik(ovi)
Danijel Ljuboja
Ksenija Gregurić
Željko Šestić
12345

Odgovori


DNEVNI NEWSLETTER

PRATITE NAS I NA...

IZDVOJENO
MAGAZIN
NATJEČAJI & POSLOVI