Login za korisnike

Prazni grad

Drama Dejana Dukovskog na Scenu 55 splitskog HNK dolazi u režiji Siniše Evtimova, na hrvatskim scenama neštp manje poznatog sunarodnjaka Dukovskog.

***

Najuspješniji suvremeni makedonski dramatičar s europskom adresom i karijerom, Dejan Dukovski, u svojoj novoj (anti)drami progovara snažnom metaforom o sudbini prostora i ljudi obilježenih neprekidnim neprijateljstvom i unutarnjim potencijalom za oslobađanje nasilja.

Dramsko zbivanje prati odnos dvojice braće na suprotnim stranama u neimenovanom sukobu u neimenovanoj zemlji, u nekom neimenovanom gradu bez stanovnika, opustošenom od rata, gdje su se našli sasvim slučajno. Zarobljeni između neprijateljskih strana, u sredini, provode zajedno posljednju, očajničku noć u kojoj svi se svi računi, prošli, sadašnji, budući, moraju izravnati. Priča obrađuje vječne i postojano prisutne teme, promatrane iz globalnog rakursa, ne zadržavajući se na lokalnim konotacijama. Postapokaliptično ozračje i duhovit dijalog otkrivaju svu besmislenu snagu posljedica velikih svjetskih strategija i politika, ali i ulijevaju nadu u ono ljudsko u nama.

Režiju potpisuje nekadašnji sugrađanin Deana Dukovskog, Sinša Evtimov, koji je diplomirao na Fakultetu za dramske umjetnosti u Skopju, a još od ranih studentskih dana aktivan je na makedonskoj kazališnoj sceni. Prazan grad njegova je prva režija u HNK Split.

autorski tim
Dejan Dukovskiautor teksta
Siniša Evtimovizbor glazbe
Anica Plazonićprevoditelj
Slaven Raosscenograf
Naida (Bauk) Kromićkostimograf

izvođači
Nikola IvoševićGore
Robert KurbašaRobert KurbašaGero

Odgovori