Naslovnica > PREDSTAVE > Malograđanska svadba

Malograđanska svadba

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Brechtov 'Pir Malograđana' iliti 'Malograđanska svadba' u izvedbi Crnogorskog narodnog pozorišta i režiji gosta iz Slovenije, Eduarda Milera.
autorski tim funkcija
Dubravka Drakićlektor
Tamara Vujošević - Mandićkoreograf
Tajana Meštrovićkostimograf
Radovan Milanovprevoditelj
Žanina Mirčevskadramaturg
Eduard Milerizbor glazbe
Eduard Milerredatelj
Eduard Milerscenograf
Bertolt Brechtautor
izvođači uloge
Ana VujoševićNevjesta
Dejan IvanićMuž
Dubravka DrakićNevjestina mama
Gorana MarkovićŽena
Nada VukčevićPrijateljica
Simo TrebješaninMladoženja
Žaklina OštirMladoženjina mama
Žana GardaševićSestra
Zoran VujovićMladić

Njemački dramatičar i redatelj Bertolt Brecht jednako je poznat po svojim teorijskim promišljanjima kazališta kao i po dramama koje je napisao. Dok mu danas mnogi prigovaraju da je zapravo kao autor ‘iskoristio' rad kolektiva, potpisavši i izdavši brojne tekstove pod svojim imenom, nitko mu ne osporava mjesto među najznačajnijim i najutjecajnijim kazališnim misliocima dvadesetog stoljeća.

‘Pir malograđana' pripada prvim dramama kojima se Brecht predstavio javnosti. Napisana neposredno nakon završetka I. svjetskog rata, drama je obračun s ponovnim uspostavljanjem konzervativnih građanskih vrijednosti, lažnog morala i licemjerja.

Ova jednočinka odvija se u kući svatova, a svi gosti, likovi koji nose imena svojih funkcija (Nevjesta, Mladoženja, Mladoženjina majka...), upravo su se okupili oko svečane večere. Oko stola se vodi nekoliko nepovezanih razgovora, koji se povremeno koncentriraju oko zajedničke točke, kao npr. oko činjenice da je Mladoženja sam napravio sav namještaj koji se nalazi u kući, što mu Nevjestin otac zamjera jer im je on htio darovati obiteljski namještaj, krevete u kojima su umirale prošle generacije. Stalno se otvaraju nove boce vina, pleše i pjeva, a kako vrijeme odmiče, sve se više pokazuje da brak nikome u prostoriji baš ne izgleda kao dobro rješenje, i to posebno u danoj kombinaciji. Kako se rasipa razgovor i odnosi postaju napetiji, počinje popuštati i Mladoženjin namještaj. Novopečeni supružnici se svađaju dok se kuća oko njih raspada, ulijevajući pritom u sebe znatne količine alkohola, no uspiju otjerati sve goste i svađu pretvoriti u ljubavni zanos...

Odgovori

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE