Login za korisnike

Ćeif

Iz Beogradskog dramskog pozorišta dolazi drama bosanskohecegovačkog pisca smještena u Sarajevo. Poveznica je MESS.

***

Drama 'Ćeif' bosanskohercegovačkog pisca Mirze Fehimovića našla se na pozornici Beogradskog dramskog pozorišta nakon što su BDP i MESS prije dvije godine raspisali natječaj za suvremeni dramski tekst na bosanskom ili srpskom jeziku. Natječaj je tražio tekst koji"afirmira načelo otvorenog duha i koji je angažiran u potrebi za kritičkim preispitivanjem i mijenjanjem stvarnosti", a pobijedio je upravo ‘Ćeif’, komad smješten u poratno Sarajevo.

Radnja se odvija u 2001. godine, a glavni likovi su članovi dvije obitelji, od kojih se jedna vraća iz izbjeglištva u Engleskoj. Iz njihovog susreta rađa se niz sukoba i važnih pitanja: suočavanje s prošlošću, sjećanje na nasilje i ratna pustošenja, osjećanje krivice, zatim demistifikacija izmišljenih mitova o patriotizmu i herojstvu...

Drama ima fragmentarnu strukturu, gdje se kroz nekoliko isprepletenih sudbina progovara o razlozima zajedničke nesreće te se kroz, s jedne strane nostalgiju, a s druge traume ratnih i poratnih iskustava ispituje strah od nerazumijevanja, predbacivanja i osjećaji krivice, kao i naslućena mogućnost oproštaja.

Redatelj Egon Savin, kojem je ovo četvrta režija u BDP, nakon „Dugog putovanja u Jevropu“ , „Novo je doba“ i „Kaj sad?“, čest je gost na Festivalu malih scena ('Nigdje nikog nemam' E. Bonda 2005. i 'Odumiranje' D. Spasojevića 2007.), a predstava ‘Ćeif’ praizvedena je na 47. MESS-u.

autorski tim
Mirza Fehimovićautor
Zoran Jerkovićoblikovatelj zvuka
Snežana Pešić - Rajićkostimograf
Egon Savinautor adaptacije

izvođači
Ana SakićMejra Halilović
Dubravka StojanovićEsma Halilović
Jovana CvetkovićElizabet Petrović
Lako NikolićMirko Petrović
Ljubomir BandovićSalko Halilović
Nebojša LjubišićStevan Petrović
Radmila TomovićMunevera Petrović
Sandra BugarskiKlara Horvat
Slobodan Ćustić Hamo Mutevelić

Odgovori

POVEZANE VIJESTI